HORKÝ, J. Chování proudového chrániče při vypínání nesinusových reziduálních proudů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Valenta, Jiří

Student pracoval na předložené bakalářské práci rovnoměrně a vhodně využíval konzultací. Nejprve se seznámil s požadavky kladenými normou na proudové chrániče v oblasti vypínání nesinusových proudů. Poté za pomoci navrhl obvod pro testování proudových chráničů nesinusovými proudy. Samostatně zhotovil přípravek na zkoušení proudového chrániče a závěrem navrhl a připravil i laboratorní úlohu zaměřenou na problematiku vypínání nesinusových proudů proudovými chrániči. Všechny body zadání byly splněny, a protože práce splňuje i další požadavky kladené na bakalářskou práci, doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Dostál, Lukáš

Předložená práce má rozsah 29 stran a je rozdělena do osmi kapitol včetně úvodu a závěru. Neformálně lze práci rozdělit do dvou částí – teoretické a praktické. V teoretické části student na 15-ti str. popisuje vlastní historii a různé druhy proudových chráničů, které doplňuje rozborem o vlastní konstrukci a výtažek z normy. Tato část je hezky zpracována, avšak je poněkud znehodnocena použitým grafickým znázorněním obrázku v nižším rozlišení s rastrovým textem a to poněkud zhoršuje čitelnost. Některé obrázky nejsou i citovány viz níže. Tato část je dodatečně doplněna o podklady k vlastní laboratorní úloze, což byl také jeden z bodu zadání, který student beze zbytku splnil. Praktická část se však nachází pouze na 5-ti stranách (28.-32.), kde je nespočet fotografii. Chápu, že vlastní návrh vychází z kapitoly č. 5, tedy normativní požadavky na proudový chránič. Tato kapitola je ale pouze výtažkem normy. Všechny body zadání jsou splněny, i když 3. bod zadání mohl být zpracován na mnohem lepší úrovni. Práci doporučuji k obhajobě. Věcné a formální připomínky k práci (výběr těch zásadnějších): - str. 17: prosím o vysvětlení posledního odstavce: „...To způsobí nárůst proudu v některém fázovém vodiči, jehož...“ - str. 11: Obr. 1-3: neodcitovaný zdroj - str. 16: Obr. 6-4: obsahuje rastrový text a obrázek je vykreslen v nižším rozlišení, které zhoršuje jeho čitelnost - str. 24: Obr. 15-4: obsahuje rastrový text a obrázek je vykreslen v nižším rozlišení, které zhoršuje jeho čitelnost - str. 34: Obr. 27-7: neodcitovaný zdroj, obsahuje rastrový text a obrázek je vykreslen v nižším rozlišení, které zhoršuje jeho čitelnost

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 119721