GULDA, T. Anténa integrovaná do sedáku automobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupal, Miroslav

Student Tomáš Gulda vypracoval bakalářskou práci na téma návrh textilní antény pro RFID tag. Tomáš pracoval soustavně s ideální mírou samostatnosti a svoji práci pravidelně konzultoval. Kladně hodnotím zejména práci s literaturou, která se projevuje ve výběru vhodné antény a zpracování teorie ohledně vlastností antén a RFID. Tomáš provedl simulaci antény pomocí simulačního programu CST MWS, který ovládl na dostatečné úrovni a při práci využil i některé pokročilejší metody (např: využití near field source). Bohužel, ne všechny výsledky jsou interpretovány zcela přesně a pro čtenáře srozumitelně. Dále v práci nejsou dostatečně srovnány s výsledky měření a simulací. Výsledky měření by mohly být diskutovány podrobněji. Anténa byla nejprve navržena pro čip Magus S, výrobce čipu však nekomunikoval, a proto byl zvolen čip SL 900A. Následně musel být upraven návrh antény kvůli odlišné impedanci obou čipů. Z tohoto důvodu již nezbyl čas na realizaci navržených přizpůsobovacích obvodů antény, využitých však pouze pro potřeby měření. Měření bylo realizováno na nepřizpůsobené anténě. Ze stejného důvodu nezbyl čas na otestování antény v kombinaci s čipem. Práce je zpracována v rámci projektu MPO TRIO a její výstupy budou dále využívány. Práce je na dobré formální úrovni a až na několik méně závažných chyb v pořádku. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B/ 84 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Mrnka, Michal

Student Tomáš Gulda se ve své bakalářské práci věnoval návrhu antény pro RFID tag v UHF pásmu a studiu vlivu sedáku automobilu na vlastnosti navrženého RFID tagu. V prvních dvou kapitolách student popisuje teoretické základy RF identifikace, parametry antén, meandrovou anténu a použitý RFID čip. Třetí kapitola popisuje návrh antény tagu, její buzení, simulace ve volném prostoru a v blízkosti sedáku. Čtvrtá kapitola obsahuje popis výroby antény a výsledky měření. Práce po formální i obsahové stránce splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. Návrhová část práce pozůstává z přepočítání známé struktury na jinou frekvenci, substrát a přítomnost sedáku, nicméně v práci chybí popis tohoto iterativního procesu. Popis modelování antény v blízkosti sedáku není z popisu vůbec zřejmý, také není jasné, jestli je vazba mezi tagem a sedákem součástí modelu. V práci chybí popis požadavků na výsledné vyzařovací charakteristiky a na umístění tagu. Student nevěnoval pozornost faktu, že vliv sedáku na rezonanční frekvenci má protichůdný charakter u simulace a měření. Je škoda, že se studentovi nepovedlo realizovat přizpůsobovací a symetrizační obvod. Chybí porovnání výsledků simulací s měřením. Z textu je taky zřejmé, že autor má často problém vyjadřovat se technicky správně, často užívá anglická slova, pro která existuje v češtině ekvivalent (např. lumped element, mesh, backscattering atd.), má zmatek v definicích (zisk, směrovost) a základních principech. Dalšími nedostatky jsou nejednoznačné popisy os („úhel natočení“), nejasné obrázky (3.11, 3.14) apod. Z výše uvedených důvodů hodnotím bakalářskou práci studenta Tomáše Guldy 60 body.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 120098