DOSTÁLOVÁ, L. Kompaktní město – Svitavské nábřeží [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Od urbanistické koncepce obou stran nábřeží Svitavy k reálné koncepci transformace industriálního areálu textilní továrny MITOP, která ještě zcela neukončila provoz, příkladný přístup hledání nové úlohy tradičních industriálních staveb v aktuálním městském prostředí. Obtížné rozhodování mezi vizí a každodenností je presentováno v diplomové práci přesvědčivě. Volbou vhodných programů je soukromému vlastníkovi nabídnuta reálná šance jak uspět v ekonomicky omezeném prostoru alternativního využití staveb dříve využívaných pro tradiční textilní průmysl v nových formách podnikání s odkazem na paměť místa.Současně ale také vyhovět společenské poptávce po prostorově atraktivním prostředí a vhodném umístění dostupné lokality ve městě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Soustavná práce, vlastní vyhledávání podkladů, snaha o reálnou srozumitelnou koncepci v rámci celku
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Palacký, Jiří

Práce dokládá schopnost autorky uplatnit se v profesi, nicméně vykazuje některá slabá místa, z nichž za nejpodstatnější považuji absenci detailního řešení a nevhodnou orientaci hlavních vstupů a obytných místností do ulice Zábrdovická.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Hlavní myšlenkou řešení je zapojení řešeního území do okolní městské struktury otevřením a novými propojeními při maximálním zachování stávajících budov. V detailnějším zpracování se autorka dále zaměřuje na řešení areálu MITOP Zábrdovice, který má vazbu na řeku Svitavu a výhled na Zábrdovický kostel. Z hlediska navržených funkcí (polyfunkční využití, zachování výroby plstí, bydlení) autorka navrhuje také nový dvoupodlažní parkovací dům. Hlavní vstupy do hlavní budovy jsou orientovány z ulice Zábrdovické z úzkého chodníka. Po obou stranách hlavní budovy jsou vjezdy pro automobily. Preference dopravy směrem k nábřeží nedostatečně těží z přítomnosti řeky.
Architektonické řešení B Návrh zachovává v maximální míře hlavní 5 podlažní budovu a navrací jí její původní vzhled. Nižší 3 podlažní budova dostává nový vzhled a působí velmi fádně a uzavřeně v nárožní poloze. Interiéry jsou na dobré úrovni. Nabídka bytů začíná na 1kk 30m2. Byty s orientací do ulice Zábrdovická budou zatíženy hlukem, výfukovými plyny a prachem (ne příliš vhodná orientace).
Provozní řešení B Drobné výtky se týkají umístění hlavních vstupů z úzkého chodníka podél rušné komunikace a preference automobilové dopravy. Absence centrální recpece, resp. filtru, který by omezil volný pohyb po budově.
Technicko konstrukční řešení B Odpovídá zvolenému měřítku 1:200. V přiložené dokumentaci postrádám detailní řešení. V několika případech chybí zakreslení dveřních výplní a popisy místností.
Formální úroveň B Grafické zpracování je na dobré úrovni, sympatický je teoretický rozbor tématu regenerace brownfields v úvodu práce. V předložené příloze postrádám řešení a popis budovy ve dvoře půdorysného tvaru U.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 51070