MALÍK, D. Zpracování dat z termokamery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Richter, Miloslav

Úkol je středně těžký, diplomant se mu věnoval s odpovídajícím úsilím a prakticky ho vyřešil. Pravidelně konzultoval a snažil se o co nejlepší řešení dané úlohy. V úvodu popsal stručně ale přehledně fyzikální vlastností a základní možnosti řešení. Pro vlastní realizaci byla zvolena levnější termokamera, z čehož plynou některé problémy a "zbytečné" části práce, které je musí kompenzovat. Volba této termokamery vyplývala z toho, že je neustále přístupná studentům. Testování na kvalitnější termokameře se z časových důvodů neuskutečnilo, ale i tak výsledky práce splňují zadání. Práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta a navrhuji hodnocení velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Petyovský, Petr

Zadání této diplomové práce patří mezi oborově komplexnější. Student prokázal znalosti z oblasti počítačového zpracování obrazu a termografie, které aplikoval v praktické realizaci. Zadání práce bylo splněno a dosažené výsledky jsou obsaženy v textu a přílohách práce. Způsob řešení daného zadání svědčí orientaci studenta v oboru a zvolené řešení lze označit za správné. Student při řešení diplomové práce využívá nastudované znalosti, uvedené v kap. 2 - 3. Další kapitoly již jsou samostatnou prací diplomanta. Kap. 4 je věnována popisu návrhu a realizaci měřicího pracoviště a prostorového uspořádání nutných komponent. Kapitola 5 obsahuje popis samotné realizace úlohy vizualizace termogramu do reálné scény pomocí metod rozšířené reality (AR). Dále následuje popis implementací SW zabezpečení pro vizualizaci termosnímků v reálném čase v AR. Kap. 6 a 7 jsou věnovány popisu ovládání realizovaného SW a analýze měření. Kap. 8 je věnována závěrečnému zhodnocení. Student se při řešení zadání diplomové práce nedopustil žádných podstatných chyb, přesto jím zvolené řešení, kdy z důvodů nemožností získat data z termokamery v digitálním tvaru zvolil jako výstup termografických dat analogový formát a jeho následnou opětovnou digitalizaci na straně PC, lze označit za zbytečnou. Na ÚAMT je k dispozici několik termokamer a jistě by po konzultaci s vedoucím práce bylo možné, zvolit jiný typ termokamery a eliminovat, tak mnoho následně nutných kroků, například odstraňování měřicích značek z termosnímků a volba povinné barevné palety v termosnímcích. Přínos práce je tedy primárně v popisu a realizaci úlohy jako celků, která představuje řešení vhodné k dalším inovacím. Formální zpracování práce je na dobré úrovni, text je vhodně rozčleněn do dostatečného množství samostatných kapitol, které umožňují dobrou orientaci čtenáře v textu. Všechny kapitoly mají dostatečný rozsah odpovídající jejich důležitosti, jen kapitolu 4 by bylo vhodné rozšířit o další obrazové přílohy, neboť bez doplňkových obrázků je význam uváděného textu často matoucí. V textu práce je vyšší množství opakujících se gramatických chyb a překlepů (měřící, vyplívá, jednoduší, atd). Přiložené CD obsahuje demonstrační snímky, prezentační video a zdrojový text aplikace. Bohužel ale na CD postrádám spustitelné soubory vytvořené aplikace! Vzhledem k náročnosti úkolu a dosaženým výsledkům mohu zodpovědně konstatovat, že předložená práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomata a práci doporučuji k obhajobě. Studentovi navrhuji hodnocení diplomové práce stupněm: velmi dobře - B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52558