JIRKOVSKÁ, Š. Navigační systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Pust, Radim

Bakalářská práce zcela splňuje zadání. Studentka aktivně přistupovala k řešení problémů a otázek, které se v průběhu práce vyskytly. Po formální stránce jsem v práci neshledal žádné nedostatky. Studentka rovněž prokázala schopnost samostatné práce s literaturou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce A 20/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Splnění zadání A 50/50
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Stejskal, Vojtěch

Splnění požadavků zadání Zadání bylo z velké části splněno. Výhradu bych měl k části popisující systém Galileo, kde chybí jak podrobnější kmitočtový popis (např. grafický), tak i popis principu modulace a kódování (blokové schéma). Odborná úroveň práce Studentka vytvořila program v prostředí Matlab provádějící simulaci přenosu navigačních zpráv v systému GPS. Jejich tvorbu, kódování C/A a P kódem, modulaci, demodulaci a opětovné dekódování. Zdrojový kód modulátoru BPSK a tvorby C/A kódu byly převzaty. Kód P byl generován jako náhodná posloupnost. V přenášené zprávě jsou kódovány především časové údaje. Ostatní hodnoty jsou generovány náhodně. Kmitočty BPSK modulátoru L1 a L2 jsou voleny (shodně 1Hz) tak, aby byla zajištěna co nejlepší čitelnost modulovaného signálu, a neodpovídají standardu. V úvodu práce postrádám základní popis principu určování polohy, který by osvětlil konkrétní přenášená data. Místo kapitoly 5 "Základní typy navigačních systémů" měla být více věnována pozornost popisu principu přenosu zpráv především u systému Galielo, který je nedostatečný. Bylo by též vhodné program doplnit o grafické prostředí, ve kterém by uživatel mohl měnit některé základní údaje, nejen časové. Interpretace výsledků a jejich diskuse V interpretaci praktické části práce se velmi těžko orientuje a jistě by bylo vhodné zde opět uvézt složení jednotlivých rámců přenášené navigační zprávy! Formální zpracování práce Po formální stránce práce vykazuje některé drobné nedostatky. Převzaté obrázky nevykazují přílišnou kvalitu a popisy jsou často nečitelné. Jsou zaměněny některé odkazy na literaturu. Autorka užívá též některé výrazové nepřesnosti vzniklé pravděpodobně překladem. Z textu je patrné jeho časté přejímání. Zdrojové kódy na přiloženém CD jsou řádně okomentovány. Přes některé nedostatky je práce vhodnou ukázkou principu tvorby navigačních zpráv v systému GPS. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce B 41/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 14156