PAVLÍČEK, P. Měření relaxačních konstant technikami MR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Gescheidtová, Eva

Student Petr Pavlíček se při řešení své bakalářské práce musel seznámit s principem nukleární magnetické rezonance a metodami měření relaxačních časů T1 a T2. V praktické části práce změřil relaxační časy vodíku, vzorků rostlin a zejména šesti vzorků vodivých gelů využívaných v akumulátorech. Student na zadanému úkolu pracoval samostatně a systematicky. Zadání práce lze považovat za splněné, a to na poměrně kvalitní úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Splnění požadavků zadání: Pan Petr Pavlíček měl za úkol prostudovat problematiku a vybrat vhodnou metodu měření relaxačních časů T1 a T2 technikami NMR. Experimentálně získané výsledky měl zhodnotit. Tento úkol splnil. 20 bodů Odborná úroveň práce: V úvodu práce stručně uvedl teoretický základ NMR. Dále pak vysvětlil co to je relaxace a celkový magnetický moment a možné měřicí sekvence. Tím si připravil základ pro vlastní experimentální měření. Provedl řadu experimentálních měření, jejichž výsledky zpracoval do formy přehledných grafů. 50 bodů Interpretace výsledků a jejich diskuse: Z předložené práce není zcela zřejmé, k čemu sloužilo měření na prvních třech vzorcích (roztok modré skalice, listy gumovníku a jablko), když je dále v kapitole 5 provedeno experimentálních měření vodivých gelů. Nicméně lze prohlásit, že výsledky byly diskutovány. 15 bodů Formální zpracování práce: Zpracování práce je na dobré úrovni a byla mu věnována přiměřená péče. Lze pochválit autora, že uvedl velmi potřebný seznam použitých symbolů usnadňující orientaci v textu. 10 bodů Slovní hodnocení oponenta: Posuzovaná bakalářská práce splňuje požadavky zadání. Přes uvedené výtky doporučuji předloženou diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20 Pan Petr Pavlíček měl za úkol prostudovat problematiku a vybrat vhodnou metodu měření relaxačních časů T1 a T2 technikami NMR. Experimentálně získané výsledky měl zhodnotit. Tento úkol splnil. 20 bodů
Odborná úroveň práce A 50/50 V úvodu práce stručně uvedl teoretický základ NMR. Dále pak vysvětlil co to je relaxace a celkový magnetický moment a možné měřicí sekvence. Tím si připravil základ pro vlastní experimentální měření. Provedl řadu experimentálních měření, jejichž výsledky zpracoval do formy přehledných grafů.
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20 Z předložené práce není zcela zřejmé, k čemu sloužilo měření na prvních třech vzorcích (roztok modré skalice, listy gumovníku a jablko), když je dále v kapitole 5 provedeno experimentálních měření vodivých gelů. Nicméně lze prohlásit, že výsledky byly diskutovány.
Formální zpracování práce A 10/10 Zpracování práce je na dobré úrovni a byla mu věnována přiměřená péče. Lze pochválit autora, že uvedl velmi potřebný seznam použitých symbolů usnadňující orientaci v textu.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 14166