JANÍČEK, M. Přeplňovaný zážehový motor mechanickým dmychadlem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Beran, Martin

Zadání výše uvedené diplomové práce pana Bc. Michala Janíčka vyžadovalo úspěšné zvládnutí znalostí z oblasti konstrukce spalovacích motorů, termomechaniky, včetně zvládnutí moderních počítačových výpočetních softwarů a CAD systému. K řešení diplomové práce diplomant přistupoval pečlivě a odpovědně, se snahou zvládnout jak část teoretickou, tak především část sestavení 1D simulačního modelu motoru. Zde se musel vypořádat s celou řadou překážek, jako je například experimentální zjištění cele řady parametrů pro správné naladění výpočtového modelu. Student pravidelně využíval konzultací, na které dorazil vždy dobře připraven a adekvátně reagoval na připomínky vedoucího. Pro vypracování celé práce využíval celé řady podkladů, a to jak domácí, tak i zahraniční odborné literatury, včetně dokumentace k použitému softwarovému vybavení. Zadání práce bylo splněno v plném rozsahu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bazala, Jiří

Pan Janíček přistupoval k práci logicky a práci si správně rozvrhl do více částí tak, aby se v části simulace mohl věnovat pouze několika předvybraným typům kompresorů a mohl tak ušetřit výpočetní čas. V teoretické části mi chyběl přehled již existujících přestaveb tohoto motoru, aby si student mohl později potvrdit, vyvrátit nebo diskutovat svoje finální řešení. Jak také student správně poznamenal, tak získání kompletních dat motoru pro ideální simulaci by bylo časově a finančně náročné. Nicméně by bylo vhodné zmínit, jaké iterační kroky byly postupně voleny, a jaké tyto kroky měly následný vliv na výkonnostní charakteristiky simulovaného motoru. Studentův výrok v části, kdy zmiňuje, že důležitým parametrem je taktéž výstupní teplota stlačeného vzduchu z kompresoru, protože by pak musel být mezichladič „větší či výkonnější“ je zavádějící. Mezichladič by hlavně musel mít větší tlakové ztráty, které by negativně ovlivnily celý testovací řetězec. Až na tyto detaily mi však práce připadá jako vhodný teoretický základ k reálné aplikaci kompresoru na nepřeplňovaný motor. Graficky a stylisticky je práce na vysoké úrovni. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 113039