NOVÁK, M. Analýza složení komunálních odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Šomplák, Radovan

Předložená diplomová práce obsahuje rozsáhlou rešerši o přístupech k analýze složení zbytkových komunálních odpadů. V první části byly popsány přístupy pro sběr odpadu, dále určení reprezentativního vzorku odpadu, který by měl být následně podroben analýze. Rozsáhlé množství přístupů student doložil značným výčtem odborné literatury. Tu v druhé části roztřídil podle kontinentů, které mezi sebou porovnal. Světovou odbornou literaturu student rozšířil i o zkušenosti v ČR, kde využil mimo jiné i Plány odpadového hospodářství měst. V závěrečné části jsou nastíněny přístupy vhodné pro použití v podmínkách ČR, které plynou z rešeršní části. Práce je psána konzistentně s logickým členěním. Gramaticky je text na dobré úrovni. Práci považuji za velmi přínosnou se značným potenciálem pro praktické použití. Celkově hodnotím známkou „A“ a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kropáč, Jiří

Závěrečná práce pana Nováka se zaměřila na problematiku analýzy složení komunálních odpadů, tedy na velmi rozsáhlý a zároveň málo známý obor. Rešerše vhodně doplňuje a navazuje na rešeršní článek Dahlén & Lagerkvist z roku 2008. Diplomant v rámci rešerše představil postupy využívané v posledních desetiletích v různých částech světa, které jsou často vzájemně obtížně srovnatelné. České zkušenosti s problematikou jsou nastíněny spíše okrajově, což odpovídá nízké dostupnosti relevantních údajů. Rešeršní část je doplněna ilustračním srovnáním údajů o složení směsného komunálního odpadu v různých částech světa. Práci uzavírají doporučení pro návrh metodiky analýzy komunálních odpadu vhodné pro české odpadové hospodářství. Práce je přehledná, dobře strukturovaná a čitelná. Slabinou je nestandartní a spíše stručný citační styl, v některých případech jsou uvedena nepřesná jména autorů. Formát citací je nejednotný, ale v dalších částech je zpracování textu na slušné úrovni. I když mám určité výhrady k samotnému rešeršnímu pojetí práce, přiklonil jsem se nakonec ke kladnému hodnocení z důvodu velkého množství zpracovaných informací a značné náročnosti problematiky analýzy složení komunálního odpadu. Cíle práce byly splněny a navrhuji známku B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116597