FILIPEK, S. Predikce mechanických vlastností odlitků z litiny s lupínkovým grafitem pomocí numerické simulace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Roučka, Jaromír

Diplomová práce řeší praktický provozní problém slévárny litiny, vyrábějící tvarově složité, převážně skříˇnovité odlitky, s hmotností řádově stovky kilogramů, určené pro výrobu velkých spalovacích motorů a dalších konstrukčních dílů. Pro návrh technologie a rovněž pro predikci mechanických vlastností odlitků ve sledovaných místech se běžně využívá numerické simulace. Simulace predikuje v některých průřezech poměrně nelogické nevyhovující vlastnosti, které jsou předmětem komplikací při odbytu odlitků. Cílem práce je analyzovat skutečné mechanické vlastnosti v různých částech odlitku a konfrontovat je s výsledky simulací. Práce spočívala ve výběru kritických odlitků, jejich rozřezání a zkoumání struktury a reálných mechanických vlastností. Pro tyto odlitky byla provedena numerická simulace průběhů chladnutí a simulace vlastností s využitím parametrů, které dodavatel simulačního softwaru pro použité materiály forem, jader a kovu zadává. Srovnáním korespondujících dat byly v některých partiích odlitků zjištěny významné odchylky, které naznačují chyby v softwaru. ´Uprava dat bude dodavatelem SW posouzena a provedena změna. Diplomová práce představuje velmi významný benefit pro technicko-ekonomické vztahy výrobce s odběrateli. Práce je zpracována přehledně, formálně správně, experimentální zkoušky mají velký rozsah.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrouzek, Petr

Diplomant ve své práci ověřil závislosti skutečných a teoretických hodnot pevností a tvrdostí odlitků z litiny s lupínkovým grafitem v závislosti na podmínkách jejich tuhnutí. Teoretické hodnoty tvrdostí a pevností stanovil na základě numerických simulací v programu Magma 5. Výsledky měření a simulací shrnul ve velkém počtu přehledných srovnávacích tabulek a grafů, které porovnávají jednotlivé závislosti mezi naměřenými a simulovanými hodnotami. Z jednotlivých diagramů je patrná snaha o nalezení závislosti mezi naměřenými a simulovanými hodnotami tvrdostí. V rámci práce byla odvozena vzájemná hodnota koeficientu 1,035. Výsledky diplomové práce jsou velice zajímavé, ale lze doporučit pokračovat v dalších pracích na ověření správnosti zvoleného koeficientu i u jiných typů odlitků případně i v jiných slévárnách. Výsledky práce mohou být zajímavé i pro výrobce softwaru Magma, který by výsledky práce mohl použít pro zpřesnění výpočtu pevnosti a tvrdosti u odlitků z litiny s lupínkovým grafitem. Práce je na dobré úrovni, přesto lze v práci nalézt drobné nedostatky. Například na obr. 46 by měla být zvolena stupnice ve stejném rozsahu pevností tak, aby byly rozdíly výsledků na první pohled více zřetelné. V práci dále chybí zhodnocení, co se stane se simulovanou pevností, použije-li se na výpočet simulované tvrdosti koeficient 1,035. Při zpracování práce vycházel z velkého počtu vhodně zvolené odborné literatury. Diplomant vypracováním této práce prokázal, že umí uplatnit své znalosti a schopnosti při řešení zadané úlohy a to komplexně v celé šířce dané problematiky. To vypovídá o jeho schopnostech a předpokladech pro budoucí uplatnění v tomto oboru. Diplomová práce svým obsahem a kvalitou zpracování splnila všechny náležitosti zadání. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116658