TOBIÁŠ, M. Analýza měřených dynamických stavů motocyklů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Porteš, Petr

Diplomová práce studenta Bc. Martina Tobiáše byla zaměřena do oblasti analýzy měřených dynamických stavů motocyklů. Jeho práce je součástí dlouhodobého cíle zaměnit tradiční přístup analýzy měřených dat přístupem, který by využíval k analýze nejen měřená data, ale i data dopočtena z matematického modelu vozidla. Student v souladu se zadáním provedl mimo jiné měření geometrie a kinematických bodů, měření polohy těžiště motocyklu a měření momentů setrvačnosti. S vypracováním této části práce souvisí vynaložení velkého úsilí k jejich přípravě, realizaci a zpracování. Student si musel osvojit nad rámec znalostí získaných během studia i práci s 3D scannerem a jeho softwarem pro zpracování výsledků měření. Dále student s využitím měřených parametrů sestavil model motocyklu v software ADAMS. Tento model je plánováno využít pro realizaci virtuálních experimentů a ověřování zákonitostí zjištěných z měření motocyklu. V poslední části se diplomant věnuje měřicímu systému a instalaci snímačů na motocykl. Volba snímačů je dána plánovaným využitím inverzního modelu motocyklu. Student k řešení diplomového projektu přistupoval velmi aktivně a s velkým pracovním nasazením. Konzultace byly vždy velmi věcné a cílené na řešení dílčích problémů (např. přizpůsobení měření podmínkám v laboratoři). Vzhledem k časové a finanční náročnosti přípravy mobilních měření na jedoucím motocyklu bylo, po konzultaci s vedoucím práce, od realizace těchto testů upuštěno. Závěrem lze konstatovat, že diplomant splnil zadání a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zháňal, Lubor

Diplomová práce se zabývá sestavením dynamického modelu motocyklu a jeho přípravou pro měření jízdních dat. Autor si musel během zpracování zadání osvojit řadu nových dovedností od práce s 3D skenerem, přes praktické měření momentů setrvačnosti hlavních dílů či funkčních celků motocyklu, až po vytváření počítačového multi-body modelu v systému MSC ADAMS. Úvodní rešeršní část je sice poměrně stručná, hlavní část práce spočívající v měření a vyhodnocení výsledků je však zpracována velmi pečlivě. Krom toho došlo také k osazení motocyklu základní měřicí technikou včetně konstrukce pomocných nosných prvků. Výsledky této práce jsou tak velmi užitečné a budou použity pro navazující výzkum v oblasti dynamiky jednostopých vozidel.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116752