HAVALA, J. Design laserového řezacího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - C, barevnost navrženého designu – C, a grafická úprava výkresů - B. Oceňuji diplomantovu snahu o vizuální inovaci stroje prostřednictvím aplikace netradičních materiálů, v tomto případě polymerního betonu. Bohužel toto úsilí bylo úspěšné jen částečně. Jinak zajímavé použití zmíněného materiálu pro konstrukci nosného rámu není vizuálně dotaženo při zasazení do celkové kompozice stroje, rozpačité je tvarové řešení některých detailů a nevyužit zůstal potenciál efektnějšího, vyváženějšího barevného zpracování i členění. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k řešení designu laserového řezacího stroje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

John, David

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu laserového řezacího stroje –C úroveň tvarové kultivace – C barevnost navrženého designu - B grafická úprava výkresů – D První část práce podrobně analyzuje vybrané zástupce z pohledu tvarování a ergonomie. Definuje možné netradiční materiály použitelné na konstrukční prvky stroje a jeho kryty. Samotný návrh je sloučením dílčích variantních návrhů se záměrem vytvoření originálního vizuálního projevu. Některé prvky jako například nosný rám zakrytý panely z plexiskla, nebo velké prosklené plochy krytu budou přinášet provozní komplikace. V celkovém tvarování stroje je až příliš mnoho prvků - zaoblení, zkosené plochy, organická struktura, které nejsou v celkovém souladu. Přes tyto tvarové a koncepční nedostatky se jedná o komplexní návrh stroje včetně příslušenství, se zaměřením na využití netradičních prvků a materiálů. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design laserového řezacího stroje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116920