ONDRUCH, T. Akcelerace numerického výpočtu vedení tepla v tuhých tělesech v inverzních úlohách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pohanka, Michal

Diplomant splnil cíle diplomové práce v celém rozsahu. Řešenou problematiku zvládal diplomant velmi samostatně a při vypracování efektivně využíval odbornou literaturu a internetové zdroje. Struktura a podání diplomové práce jsou na výborné úrovni. Během práce diplomant vytvořil a optimalizoval programy, které slouží k otestování rychlostí jednotlivých metod. Zde se skrývá obrovská část práce, kterou musel diplomant udělat, aby získal data pro výsledky shrnuté v deváté kapitole. Některé testované metody se ukázaly jako velice efektivní. Také se ukázalo, že při výběru metody je nutné brát v úvahu velikost řešené úlohy. Pro menší úlohy je vhodnější řešit úlohu na CPU s použitím metody sdružených gradientů s předpodmíněním podle algoritmu anglicky nazývaného incomplete Cholesky factorization with zero-fill. Pro inverzní úlohy vedení tepla běžně počítané v Laboratoři přenosu tepla a proudění lze podle dosažených výsledků očekávat až třínásobné zrychlení oproti používané metodě střídavých směrů na CPU. Pro větší úlohy je možné využít velké výpočetní síly moderních GPU s použitím metody sdružených gradientů s předpodmíněním podle algoritmu Aproximativní inverze, která dosahuje pro větší úlohy nejkratších výpočtových časů. Pro situace, kdy bude nutné použít teplotně závislé termofyzikální vlastnosti, bude potřeba výpočty ještě modifikovat, ale tento druh úloh nebyl v zadání diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Komínek, Jan

Diplomová práce se zabývá možností akcelerace numerických výpočtů vedení tepla pomocí paralelizace výpočtů. Práce je přehledně a logicky členěna. Teoretická část práce obsahuje přehledný úvod do problematiky přenosu tepla a numerických řešení přímé i inverzní úlohy vedení tepla. Podstatnou částí práce je popis algoritmů pro řešení soustavy lineárních rovnic v přímých úlohách vedení tepla. Podrobně popsané jsou metody střídavých směru a sdružených gradientů včetně jejich modifikací a implementací pro výpočet pomocí CPU a GPU. Popisované metody student zpracoval do přiložených skriptů a programů. Praktickým přínosem práce je především srovnání časových náročností různých výpočetních přístupů. Toto srovnání může dobře posloužit pro rozhodování, které výpočetní metody je vhodné zvolit a dále rozvíjet pro řešení konkrétní typu praktických problémů. Cíle diplomové práce byly v plném rozsahu splněny. Práci hodnotím jako velmi kvalitní a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117430