SABELA, J. Struktura a mechanické vlastnosti nástřiku Ti-6Al-4V připraveného metodou Cold Spray [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Řehořek, Lukáš

Student během tvorby diplomové práce projevil velkou míru samostatného uvažování a schopnost řídit průběh experimentu. Získané výsledky dokázal vyhodnotit a zpracovat do přehledných tabulek a grafů. Rešeršní část práce je zpracována velmi dobře a student věcně shrnul danou problematiku dostupnou zejména v zahraniční literatuře. Na základě rešerše a získaných výsledků zpracoval diskuzi výsledků, ve které projevil schopnost orientovat se v dané problematice. Výsledky práce jsou kvalitní a na vysoké úrovni. V rámci experimentů byly provedeny testy nad rámec diplomové práce a tyto výsledky budou publikovány v impaktované publikaci. Práce je kvalitní a vhodná pro státní závěrečnou zkoušku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zelený, Martin

Posuzovaná diplomová práce je se zabývá charakterizací nástřiku slitiny Ti-6Al-4V připraveného s pomocí velice progresivní metody Cold Spray. Práce tedy řeší v dnešní době velice aktuální téma. Značná část teoretické části se velmi detailně zabývá parametry procesu Cold Spray a jejich vlivu na porozitu připravovaného nástřiku, neboť právě porozita má značný vliv mechanické vlastnosti slitiny. Naopak již mnohem méně prostoru v teoretické části je věnováno samotné slitině Ti-Al-V a možnostem jejího tepelného zpracovaní. Bohužel, jak vyplívá dále z experimentální části, student pracoval se vzorky připravenými za stejných podmínek a lišily se právě v použitém tepleném zpracování. Toto vidím jako největší nedostatek teoretické části, který však nijak neznehodnocuje dosažené výsledky. Experimentální část se zabývá charakterizací struktury a lokálního chemické složení před a po tepelném zpracovaní a určením mechanických vlastnosti. Práce v podstatě opakuje postupy provedené v Ref. 19 s tím rozdílem, že doba tepleného zpracování byla výrazně kratší. Za nejcennější považují vyhodnocení vlivu ochranného nátěru zabraňujícímu oxidaci a vlivu precipitačního vytvrzování. Experimentální část je vypracována velice přehledně s jasně formulovanými závěry obhájenými v diskuzi. Po formální stránce práce splňuje všechny potřebné náležitosti stejně tak jako po grafické stránce a je psána velice srozumitelně. Použité zdroje by však mohli být presentovány v přehlednější formě. Závěrem konstatuji, že práce splňuje všechny požadavky kladené na diplomovou práci a doporučují ji přijmout k obhajobě s celkovým hodnocením: A výborně. Dotazy k obhajobě: 1. Základním součástí technologie ColdSpray je tzv. Lavalova dýza. Můžete stručně vysvětlit, v čem spočívá její princip. 2. Základními parametry, které zásadně ovlivňují kvalitu připravených nástřiků, jsou pórovitost a přilnavost jednotlivých vrstev. Ty lze ovlivnit řadou parametrů samotné technologie jako rychlost nanášení nebo teplota nosného plynu. Závisí také nějak na vlastnostech samotného deponovaného materiálu? Je možné je nějak ovlivnit úpravou např. mechanických vlastností. 3. Jsou i jiné možnosti jak měřit pórovitost než pomocí obrazové analýzy. 4. Z lokální chemické analýzy je jasně patrná přítomnost beta fáze bohaté na vanad (>10 %) a alfa fáze s menším množstvím vanadu (

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 117702