KOPECKÝ, V. Význam dodávky tepla ze zařízení energetického využití odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Putna, Ondřej

Hlavním předmětem diplomové práce je analýza dodávky tepla ze zařízení energetického využití odpadů (ZEVO) a vyhodnocení vlivu klíčových parametrů na akceptovatelnou cenu tohoto tepla. V úvodní části je provedena rešerše příslušné legislativy, možností nakládání s komunálními odpady a problematiky kombinované dodávky elektřiny a tepla Dále jsou popsány možnosti integrace ZEVO do sítě centrálního zásobování teplem a je popsán optimalizační nástroj, který byl k posouzení tohoto problému vyvinut na ÚPI. Následuje hlavní část práce, která spočívá v analýze ekonomického dopadu částečné náhrady tepla ze ZEVO ve dvou reálných lokalitách. Práce je z mého pohledu členěna logicky, ale na některých místech chybí návaznost jednotlivých kapitol a některé části popisu použitých matematických modelů nejsou příliš přehledné. Kladně hodnotím podrobnou analýzu vlivu ceny elektřiny a primárního paliva na ekonomiku ZEVO. Výsledné hodnoty ceny tepla a návratnosti projektu jsou relativně vysoké, nicméně pravděpodobná příčina těchto výsledků je v práci popsána. Práce má drobné formální nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Janošťák, František

V předložené práci student vypracoval relativně podrobnou rešerši legislativy týkající se odpadového hospodářství. Dále se věnoval problematice kombinované výroby tepla s návazností na zásobování teplem. Poslední dvě kapitoly z teoretické části byly věnovány ZEVO a jeho integraci do sítí CZT. V praktické části se student zaměřil na identifikaci faktorů, které významně ovlivňují cenu tepla pro ZEVO. Analýzu provedl na základě dvou případových studií reálných provozů. Student se v práci dopouští celé řady významných nedostatků. Prvním je využívání obrázků z odborné literatury, které svou přesností výrazně převyšují odbornost předložené práce. Obrázky navíc nejsou téměř vůbec okomentovány, takže pro běžného čtenáře absolutně postrádají smysl. Nejzářnějším příkladem je obr. 2.3. Pro analýzu významných faktorů využívá student software HPPC (heat and power plant cooperation), jehož autorem je oponent této práce. Jakožto autor jsem poněkud zklamaný mdlým popisem softwaru samotného, který byl těžko srozumitelný i pro mě. V kapitole 6.2.3. byly výsledky ze softwaru vloženy do jiného technicko-ekonomického modelu a na jejich základě bylo dopočítána hodnota IRR pro různé kapacity ZEVO. Hodnoty jsou očividně nereálné, což student přisuzuje nedokonalostem mého softwaru. Například pro kapacitu 40kt/r dospěl student k IRR kolem 60%. Tento výpočet jsem si osobně ověřil na základě studentem uvedených hodnot a dospěl jsem k hodnotě 9,6%, která už je reálná. Příště bych doporučil pořádně ověřit provedené výpočty a kooperaci zmíněných modelů/softwarů mezi sebou, než bude chyba nesprávně přisouzena jednomu z použitých softwarů. Fakt, že student označil software HPPC v 85% případů jako HCCP už jenom dokládá jeho roztržitost při tvorbě této práce. Posledním významným nedostatkem je interpretace výsledků. Student provedl ve své práci mnoho dobrých analýz. Bohužel místo podrobného popisu výsledků se věnoval přidávání velkého množství grafů, jejichž vypovídající hodnota byla občas pro účely práce mizivá. Příkladem je obr. 6.11. Přes všechny tyto nedostatky je vidět, že student se v damén tématu orientuje a hlavní myšlenka má potenciál být využita v praxi. Bohužel, kvůli celkové nepřehlednosti práce a zmíněným nedostatkům nemohu hodnotit lépe než za D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 117967