FUNDERÁK, M. Implementace algoritmů slepé separace zdrojů v jazyce C/C++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Míča, Ivan

Student pracoval svědomitě po celý semestr a implementoval v jazyce C++ algoritmy slepé separace zdrojů. Přestože jsou tyto naprogramované algoritmy mírně pomalejší než jejich implemetace v Matlabu a vyžadovaly by ještě další optimalizace, zadání práce bylo splněno.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Malý, Jan

Práce se zabývá implementací poměrně složitého matematického řešení slepé separace zvukových zdrojů. Největším problémem je výsledná realizace programu, která stojí na knihovně IT++. Již sám autor zjišťuje, že výsledný nárůst výkonu proti výchozí realizaci v Matlabu je nulový. V tomto případě se domnívám, že by bylo vhodnější použít základní datové struktury v C++ a definovat nad nimi potřebné algoritmické operace. Zhodnocení výpočetní náročnosti v porovnání s praktickými omezeními vybraných algoritmů, které je požadováno zadáním, je pak realizováno pouhým srovnáním doby trvání vlastního řešení algoritmu s Matlabem. V textu až na několik výjimek chybí odkazy na citovanou literaturu, což je hrubá chyba.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20 Autor řešení implementoval, zhodnocení však vyřešil pouhým srovnáním doby trvání algoritmu proti dostupné realizaci v Matlabu, což mi z hlediska zadání nepřijde dostatečné.
Odborná úroveň práce B 41/50 Odborná úroveň práce je velmi dobrá. V textu až na několik výjimek chybí odkazy na citovanou literaturu, což je hrubá chyba. Z hlediska implementace si také nejsem zcela jistý využitím uvedených knihoven, které prezentované řešení výkonově dostávají na úroveň Matlabu (aspoň dle slov samotného autora). Proč tedy potom nebyla práce více optimalizována, s ohledem na možnosti jazyka C++?
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20 Interpretace výsledků je dostatečná. U testování výpočetní náročnosti se měří pouze doba trvání algoritmu pro dvě implementace a několik délek signálu, uvítal bych podrobnější analýzu.
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 14116