BUCHTA, L. Výkonnost, robustnost a implementace regulátorů pro průmyslové řízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Pivoňka, Petr

U uvedené diplomové práce sestavil posudek vedoucího práce konzultant Ing. Dvořáček Martin. Hned od začátku přistupoval student k řešení zadané diplomové práce zodpovědně. Práci věnoval potřebný čas, efektivně a svědomitě řešil dílčí problémy, o čemž svědčí i úspěšná prezentace výsledků práce na studentské konferenci EEICT2012. Díky mé roční stáží ve Francii musel student pracovat víceméně samostatně, podle doporučené literatury. Před mým odjezdem jsme detailně prodiskutovali, co má být cílem práce a co by měla práce obsahovat, poté již byl student schopný postupoval samostatně. Ve své práci se student zabýval syntézou a implementací Hnekonečno regulátoru. Jde o poměrně složitý matematický aparát, který byl a to včetně postupu syntézy regulátoru pro studenta nový. Po počátečních nejasnostech, jak vhodně postupovat při syntéze regulátorů, již postupoval iniciativně, doplnil regulátory o pro praxi nepostradatelný antiwind-up a upravil je pro potřeby beznárazového přepínání. Naučil se, jak při implementaci komplikované přenosy regulátoru vhodně zjednoduššit. Z dodaného HW vytvořil výkonný řídicí systém, do kterého naprogramoval vlastí řídicí struktury a rozsáhlou vizualizaci, sloužící ke sledování, ovládání a nastavování vlastností uzavřené smyčky a regulátorů. Pro návrh Hnekonečno regulátorů se podařilo vytvořit přehlednou aplikaci. Nad rámec zadání také realizoval identifikaci procesu vlastními algoritmy

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Michal, Mrázek

Problematika implementace regulátorů s ohledem na robustnost a výkonnost je časově i odborně náročná. Úvodní část práce se zabývá teorií návrhu H nekonečno regulátorů, diskrétních ekvivalentů PID regulátorů a metodami identifikace soustav včetně integrálních kritérií. V prostřední části práce se student věnuje praktickému návrhu regulátorů společně s identifikací reálných soustav a jejich řízením. Závěrečná část obsahuje praktickou ukázku řízení reálných soustav prostřednictvím programovatelného automatu B&R včetně ovládání pomocí dotykového panelu a dále GUI (prostředí MATLAB) určené pro návrh H nekonečno regulátoru. V práci se vyskytuje zbytečně velký počet základních kapitol, které na první pohled jednoznačně neodlišují teoretickou a praktickou část. Některé grafy jsou vykreslené nevhodnou tloušťkou čar (nejsou patrné ostatní průběhy) a vyskytují se zde špatné názvy průběhů – místo „PSD“ regulátor se v grafech na Obr. 23, 36, 42, 48 objevuje označení „PID“ regulátor. Dále se u grafů na Obr. 37, 38, 40, 41, 43, 44 vyskytuje chybný text v názvech. V práci se nacházejí shodné bloky textu (str. 51, 52, 53), které se pro všechny typy H nekonečno regulátorů opakují a způsobují nepřehlednost celého textu. V textu nejsou jednotky (převážně času) oddělené mezerou od číselných hodnot. V závěru práce by se měl objevit výsledek zhodnocení regulačních algoritmů globálně (student shrnuje hodnocení pouze pro dílčí soustavy). Zadání bylo splněné, chybí ale porovnání s jinými strukturami PID regulátorů. Pokud student vhodně odůvodní tento nedostatek, navrhuji komisi navýšit dílčí hodnocení v oblasti splnění požadavků zadání (až o 5 bodů). Na práci oceňuji především komplexně popsanou problematiku návrhu H nekonečno regulátorů a přehledné GUI určené pro návrh H nekonečno regulátoru, které bylo vytvořeno nad rámec zadání. Přiložené CD obsahuje všechny zdrojové kódy. Student pracoval systematicky a prokázal inženýrské schopnosti. Práci hodnotím 88 body a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 52501