HLATKÝ, P. Studium tepelných a fyzikálních vlastností skladovacích kontejnerů pro použité jaderné palivo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Šen, Hugo

Celkově hodnotím hloubku zpracování tématu jako slabou, neodpovídající úrovni schopností a znalostí studenta. Důvodem je především skutečnost, že diplomant nevyužil správně čas k řešení zadaného úkolu a finální podoba práce vznikala v krátkém časovém období před termínem odevzdání. To se negativně projevilo na rozsahu zpracování tématu. Především ve výpočtové části práce, která řeší teplotní pole v kontejneru, chybí důkladný rozbor okrajových podmínek, pečlivá a uvážená formulace matematického modelu, který má smysl následně řešit. Dosažené výsledky výpočtů teplotního pole jsou sice provedeny správně, ale nemají valnou vypovídací hodnotu, neboť je zanedbáno vedení tepla po výšce kontejneru a není uvažován ani nerovnoměrný vývin tepla po výšce palivových článků. Celkově mohla být úroveň zpracování vlastního problému lepší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Martinec, Jiří

Ve své diplomové práci student Pavel Hlatký postupuje podle zadaných cílů, které však v některých případech nejsou v plné míře zpracovány nebo jsou zmíněny jen okrajově. Diplomová práce nepůsobí jako souvislý logický celek zaměřený přímo na hlavní řešené téma. Již v samotném úvodu textu student přesně neformuluje strukturu řešení problematiky a naprosto vynechává popis skutečné podstaty vlastní práce. Celkově diplomová práce připomíná spíše rešerši než kvalitně zpracovaný produkt inženýrského řešení. V prvních čtyřech kapitolách se téměř zbytečně student zabývá charakteristikou jaderného paliva, možnostmi jeho obohacování a přepracování a také palivovým cyklem. Zpracování prvního cíle diplomové práce student uvádí teprve až v páté kapitole, ve které skoro vůbec nepostupuje podle jednoznačně formulovaného zadání. Rozbor problematiky skladovacích kontejnerů se zaměřením na použité materiály vnitřních vestaveb je spíše okrajový. Části věnované skladování vyhořelého v jiných zemích jsou nadbytečné. Následnou šestou kapitolu student věnuje obecné problematice základů teorie tepelného výpočtu, který však není v souvislosti s výpočtovým modelem v kapitole sedmé. Z tohoto důvodu uváděné teoretické výpočtové vztahy jsou obsahově nepodstatné a mohly by být přímou součástí analytického výpočtového modelu. Tento konkrétní výpočtový model je velmi stručný a nezabývá se problematikou vedení tepla v kontejneru do hloubky. Numerické řešení vedení tepla v kontejneru student zpracovává pomocí geometrického modelu, který slouží jako výchozí podklad pro použití v programu ANSYS. Numerické zpracování již odpovídá inženýrskému přístupu a student porovnává různé materiálové varianty s ohledem na výslednou teplotu uvnitř a vně kontejneru. Analýza konstrukčního řešení mříže v této části chybí. Práce obsahuje zanedbatelné množství hodnotových chyb ve výpočtové části. Úroveň grafického, stylistického a gramatického zpracování textu je vysoká, což však nedokáže vyvážit obsahové nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 36561