BOUCHAL, T. Konstrukce křížového stolu pro obráběcí stroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Petr

Student přistupoval k vypracování závěrečné práce zodpovědně a pravidelně konzultoval navržený způsob jejího řešení. Dosaženým výsledkem prokázal své schopnosti pro samostatné řešení základních inženýrských úloh.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Předložená práce je zaměřena na konstrukční návrh křížového stolu pro obráběcí stroje. Úvodní rešerše poskytuje komplexní pohled na problematiku lineárních posuvových os a jejich komponent. Dále jsou v rámci rešerše uvedeni i někteří tuzemští a zahraniční výrobci obráběcích strojů, přičemž z představených strojů student vycházel při dimenzování zdvihů a rychlostí posuvových os. V rešerši se nachází množství diskutabilních informací.Úvod návrhu zahrnuje veškeré potřebné konstrukční výpočty a poskytuje potřebné informace pro sestrojení modelu. Kromě výpočtu maximálních otáček šroubu (kde vychází poměrně velká čísla) nemám k této části žádné připomínky. Samotný konstrukční návrh je proveden dle zásad a kromě systému napínání řemene osy Y se jeví provozuschopný. Po formální stránce je třeba vytknout časté používání ich-formy a často zvláštní formulace. Přes všechny mé výtky se jedná o kvalitní práci, kterou hodnotím jako velmi dobrou a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 113234