VENSKÝ, J. Empirické vztahy pro vyhodnocení miniaturní zkoušky protlačováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Šebek, František

Předkládaná práce se v úvodu zaobírá opodstatněním aktuálnosti daného tématu. Navazuje uvedením několika empirických vztahů z odborné literatury a pokračuje možným analytickým řešením v podobě osově symetrické desky s několika variantami zatížení. Student se rychle zorientoval v problematice i využití programového prostředí MATLAB k jeho aplikaci zejména na řešení soustavy rovnic. Pracoval velmi samostatně, což se ale podepsalo na množství nepřesností. V práci se objevuje mnoho variant výpočtů, což lze hodnotit kladně, nicméně některé výsledky mohli být prezentovány přehledněji pomocí tabulek s procentuálními odchylkami a pomocí obrázků s vykreslenými průběhy liniových ohybových momentů. Mohla být více objasněna i použitá podmínka plasticity. To by pomohlo odhalit některé nesrovnalosti uvedené v závěrečných tabulkách. Grafická stránka je celkově slabinou předkládané bakalářské práce. V textu se objevují pravopisné chyby i věcné nesrovnalosti, místy dost nesrozumitelné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kubík, Petr

Bakalářská práce se zabývá vyhodnocením miniaturní penetrační zkoušky. Práce je napsána srozumitelně a přehledně. V první části autor popisuje penetrační zkoušku a empirické vztahy pro vyhodnocení meze kluzu a meze pevnosti zkoušeného materiálu. V další části práce provádí vyhodnocení meze kluzu analytickým přístupem. Na závěr je provedeno porovnání jednotlivých přístupů s experimentem pro dva konkrétní materiály. Autor prokázal znalost teorie prosté pružnosti a pevnosti a schopnost její aplikace pro řešení konkrétního problému. Kladně hodnotím práci s literaturou, která je na velmi dobré úrovni. Všechny cíle práce byly splněny, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116029