STEJSKAL, J. Návrh kuželového štípače na dřevo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hloušek, David

V této závěrečné práci se student zabývá kuželovým štípačem na dřevo. V počátku je předvedena rešerše s ohledem na princip štípacího procesu, jednotlivé komponenty a části štípacího zařízení včetně použitelných alternativ. O kritickou rešerši se ale nejedná. Ve třetí kapitole se student zabývá návrhem konstrukčního řešení a následuje postupný návrh celého zařízení s ohledem na uživatele, ale zejména klade důraz na bezpečnost. Posloupnost výpočtu je sice logická, ale postrádá přehlednost a není doplněna konkrétními odkazy na literaturu či tabulky, tudíž není možnost se dopátrat původu hodnot. Student se během kontroly statické bezpečnosti hřídele zbytečně zabývá vícero metodami posuzování. Konkrétně u namáhání v místě osazení trnem student neuvažuje o amplitudě namáhání, která má sinusový charakter a tudíž chybí dynamický součinitel bezpečnosti. Kvůli této studentově úvaze ke konci výpočtů, kde se nachází součinitelé bezpečnosti k meznímu stavu únavy jsou tři různé variace vzorců bezpečnosti rovny stejné hodnotě a se stejným indexováním. V druhém případě - Langerova kritéria jsou opět tři sady různých vzorců opět se stejným indexováním a stejnými výsledky - zde je ovšem rozdíl, že po přepočítání dosazených hodnot, jedna neodpovídá dosazeným hodnotám. Zcela u těchto výpočtů chybí konkrétní zdroje, kde byly odečítány hodnoty. Na závěr práce se student zabývá širokou škálou bezpečnostních prvků s odkazem na platnou normu. Celá práce je dobře formulovaná, přehledná a doplněná kvalitními obrázky, ale postrádá řádné doplnění zdrojů hodnot, například vynesení tabulek. Student špatně pracuje s literaturou a zdroji obecně, jsou zde využity k vytvoření rešeršní části dvě bakalářské práce a jedna diplomová namísto webových zdrojů a literatury. Určité náležitosti - zejména montážní rozměry - ve výkresové dokumentaci chybí. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod F
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací F
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem kuželového štípače na dřevo. Vúvodu práce je zpracován přehled štípašek na dřevo. Zpracování těto části je značně nejednotné a velmi matoucí. Stanoveného cíle tj. Vytvoření kritické rešerše se nepodařilo dosáhnout. Dalším bodem zadání byl koncept navrhovaného řešení - tento je nepříliš uspokojivě popsán v kap. 3. Stěžejní část práce je věnovaná funkčním a kontrolním výpočtům. Zde se student opět dopustil řady vážných pochybení. K práci mám zejména tyto výhrady: - rešeršní část práce byla vytvořena s použitím pouze tří citovaných studentských prací - nejednotné vyjadřování - převzaté hodnoty jsou nedostatečně citovány (neověřitelné) - označení jsou opakovaně používány pro různé hodnoty a veličiny - nepřijatelným způsobem je kombinována metoda mezních stavů s metodou dovolených napětí - u výpočtu chybí grafické znázornění řešených částí Celkově je práce zpracována velmi nekvalitním způsobem, přesto dostatečným způsobem splňuje zadání. S výhradami práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod F
Práce s literaturou včetně citací F
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 116349