FRYDRYCH, M. Bezdrátová elektronická časomíra s velkým LED zobrazovačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, David

Úkolem diplomanta Michala Frydrycha bylo navrhnout a prakticky realizovat bezdrátovou elektronickou časomíru určenou pro požární sport včetně velkého LED zobrazovače. Všechny body zadání byly splněny v plném rozsahu. Požadované zařízení bylo sestaveno a otestováno v reálných provozních podmínkách. Student na řešení pracoval průběžně a postup prací pravidelně konzultoval. Na konzultace chodil řádně připraven. Komunikace s diplomantem byla na vynikající úrovni. Kladně bych hodnotil zejména jeho zodpovědný přístup. Samotná práce byla dokončena v dostatečném předstihu pro provedení závěrečných měření a vyhodnocení výsledků práce. Hlavní část použité literatury tvoří technická dokumentace jednotlivých prvků navrženého zařízení. Diplomant dále při řešení využíval odbornou literaturu, která se týká tvorby programového vybavení pro mikrokontrolér. Celkově byla literatura využita v potřebném rozsahu. V odevzdané diplomové práci diplomat prokázal schopnost nejen navrhnout a sestavit zařízení po stránce elektronické, ale také navrhnout mechanickou stránku řešení, která byla v tomto případě zásadní. Je třeba vyzdvihnout také praktický přístup diplomanta k návrhu řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Macháň, Ladislav

1. Splnění požadavků zadání Student měl za úkol navrhnout a zrealizovat systém pro bezdrátovou elektronickou časomíru využitelnou v požárním sportu. Časomíra by měla být schopna zaznamenat čas pro čtyři závodní dráhy. Součástí systému časomíry je velký zobrazovač LED s dobrou viditelností i za zhoršených podmínek. Spouštění časomíry mělo být realizované pomocí impulzu ze startovací pistole, zastavení pomocí bezdrátových koncových spínačů. Zadání bylo studentem splněno v celém svém rozsahu. 2. Základní zhodnocení diplomové práce Odborná úroveň práce je velmi dobrá. Během návrhu a realizace zařízení byly uplatněny vědomosti z celé řady předmětů vyučovaných v průběhu bakalářského a magisterského studia. 3. Hodnocení formální stránky předložené práce Struktura práce je členěna logicky a přehledně. Formální provedení práce neobsahuje žádné závažnější nedostatky. Práce svým provedením působí velice pečlivě (vysoká kvalita ilustračních obrázků, trojrozměrné vizualizace z 3D CAD programu, přehledná schémata zapojení). 4. Charakteristika výběru a využití studijních pramenů Student během návrhu systému pracoval s katalogovými listy jednotlivých komponent, odbornou literaturou a informacemi získanými z internetu. Všechny odkazy na literaturu a převzaté obrázky jsou řádně citovány. 5. Hodnocení realizačního výstupu Požadavky stanovené v zadání práce byly studentem splněny. Návrh topologie desek plošných spojů respektuje obecně uznávaná návrhová pravidla, rozmístění jednotlivých komponent je velmi účelné. Z návrhu je patrná snaha o minimalizaci výsledných rozměrů za účelem dosažení formy požadované pro vestavění do konkrétní konstrukční krabičky (viz. modul pro startovací pistoli). Osazení desek součástkami student provedl pečlivě a čistě. 6. Hodnocení práce z hlediska přínosu nových poznatků Jedná se o práci aplikačního charakteru. Výstupem je realizace systému, který splňuje všechny požadavky zadání. 7. Způsob využití práce (publikace, praktické využití) Výsledek a je prakticky využitelný v požárním sportu. 8. Souhrnné hodnocení Předloženou práci hodnotím: A - výborně a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 29844