ČERNOHLÁVEK, M. Vliv povrchu umělé kloubní jamky na součinitel tření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Nečas, David

Cílem předložené bakalářské práce bylo studium vlivu mikrotextury vytvořené na povrchu kloubní jamky na součinitel tření v náhradě kyčelního kloubu. Práce je celkově logicky zpracována. Úvodní kapitoly popisující stavbu klubů, mazání, a další, se mohou jevit jako nadbytečné, ale z pohledu vedoucího poskytují ucelený vhled do problematiky biotribologie kloubních náhrad. Velmi dobře je zpracován současný stav poznání, kdy autor pracoval s aktuální vědeckou literaturou. Vytknout lze v případě některých uvedených publikací velmi stručný popis bez zjevného přesahu k tématu práce. V práci se také vyskytují drobné nepřesnosti, které však nemají zásadní dopad na její kvalitu. Student byl při realizaci experimentů velmi aktivní a samostatný. S větší pečlivostí však mohl zpracovat kapitoly Výsledky a Diskuse. Také je třeba zmínit, že průvodní zpráva vyžadovala ze strany vedoucího poměrně značné množství korekcí. Bez ohledu na uvedené lze konstatovat, že všechny stanovené cíle práce byly splněny. Práce splňuje požadavky kladené na kvalifikační práce, a proto ji doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Dočkal, Kryštof

Cílem práce bylo zmapovat součinitel tření v náhradách kyčelních kloubů s texturovaným povrchem jamek. Vlastní řešení práce obsahuje data o součiniteli tření mezi 5 kombinacemi materiálů a 3 mazivech. Součinitel tření byl měřen na kyvadlovém simulátoru. V rešeršní části autor popisuje současné materiály kloubních náhrad a jejich kombinacemi. Detailně jsou zde popsány mikrotextury a jejich vliv na součinitel tření. Část zabývající se mazivy a součinitelem tření je nicméně, značné povrchní, přitom problematika mazání u je zásadní. Z rešeršní části jsou vyvozeny logické závěry, které ovšem nejsou více propojeny s cílem práce. Cíl není v práci hlouběji rozveden s ohledem na předchozí rešerši. V druhé části práce je nejprve popsán průběh experimentů společně s popisem experimentální aparatury a použitými vzorky. Není zde ovšem uveden proces měření a vyhodnocení součinitele tření. V části výsledků jsou prezentovány naměřená data, kterých je na bakalářskou práci mnoho. Výsledky jsou detailně popsány. Diskuze ovšem postrádá jakékoliv odkazy na literaturu. Tvrzení tak nejsou podložené, a některá jsou nepřesná. Jako příklad lze uvést: „… vysoká drsnost povrchu oxiniové hlavice ve spojení s menším průměrem hlavice oproti jamce mohla zapříčinit zvýšené hodnoty součinitele tření.“ V práci se dále vyskytují formální nedostatky a překlepy. I přes výše uvedené výhrady, s ohledem na množství výsledků doporučuji práci k obhajobě s celkovou známkou A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116649