ŠPAČEK, M. Konstrukce simulátoru oka a kontaktní čočky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Nečas, David

Cílem předložené bakalářské práce byl návrh modulu simulátoru pro studium kontaktu oka a kontaktní čočky. Zásadním požadavkem byla možnost implementace navrženého modulu do stávajícího laboratorního zařízení. Práce vychází z velmi kvalitně zpracovaného současného stavu poznání, kdy autor kriticky zhodnotil aktuální vědecké studie. Na základě rešerše, a s ohledem na možnosti aktuálně využívaných simulátorů, byla navržena tři koncepční řešení, přičemž byla dále rozpracována varianta nazvaná jako pin-on-ring. Zásadní výhodou této koncepce je zejména dodržení skutečné geometrie (konformity) kontaktní dvojice, což je z pohledu aktuálních studií unikátní. Autor se snažil o detailní rozbor dílčích konstrukčních uzlů včetně diskuse možných komplikací (např. netěsnost systému). Výsledné řešení má určité rezervy (zejména s ohledem na skutečné zátěžné a kinematické podmínky), celkově však autor pracoval z pohledu vedoucího velmi zodpovědně a dílčí kroky pravidelně konzultoval. Ocenit lze také samostatnost při zpracování tématu. Výkresová dokumentace je na velmi dobré úrovni. Všechny stanovené cíle byly splněny a bakalářská práce splňuje požadavky kladené na kvalifikační práce. Proto práci doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rebenda, David

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem konstrukce tribometru pro analýzu tření a mazání v kontaktu oka a očního víčka. V rešeršní části jsou v krátkosti představeny základní druhy hydrogelů a je zde kvalitně rozebráno několik vědeckých studií, které se zabývají analýzou tření v daném typu kontaktů. Autor se v rámci rozborů soustředí primárně na použitá experimentální zařízení a podmínky měření. Očekával bych, že z těchto rozborů vyplynou požadavky na navrhovanou konstrukci např. z hlediska rozsahu zátěžné síly, kluzné rychlosti či délky kluzné dráhy. Tyto informace však v analýze problému ani cílech práce uvedeny nejsou. U výsledné konstrukce mi v práci chybí detailnější popis stávajícího zařízení, zejména zátěžný mechanismus a princip měření normálové a třecí síly. Bez jakýchkoliv výpočtů a informací o zátěžném mechanismu autor tvrdí, že mechanismus může být beze změny (konstrukce, snímače) použit pro jeho zařízení. Ve výsledné konstrukci mi chybí mechanismus, který by umožňoval jemné polohování modelu oka vůči prstenci. Prstenec, který přichází do kontaktu s modelem oka, je tvarově složitý a vzhledem k požadavkům na kvalitu povrchu obtížně vyrobitelný. Díky tvarové složitosti prstence bude nutné jeho vymontování ze zařízení po každém měření kvůli čištění. Nepříliš vhodné je spojení prstence s hřídelí. Hřídel přichází při měření do kontaktu s mazivem. Pro její důkladnější čištění např. v ultrazvukové čističce bude nutná její demontáž z uložení v ložiskovém tělese. Vzhledem k ceně roztoků, které se budou při experimentech používat, mi v práci chybí informace o objemu maziva potřebném pro úplné zaplavení kontaktu. Pro lepší pochopení některých částí zařízení by bylo vhodné sjednotit styl použitých obrázků (barevné modely z Inventoru vs. zjednodušené výkresy). Všechny cíle práce byly splněny. I přes výše zmíněné nedostatky se jedná o kvalitní bakalářskou práci. Myšlenky jsou dobře zformulovány a logicky uspořádány. Text neobsahuje téměř žádné pravopisné ani stylistické nedostatky. Navržená konstrukce jako prvotní koncept není špatná. Přiložená výkresová dokumentace je na velmi dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116651