WOJTEK, L. Rešeršní studie mechanických vlastností tkáně lebeční kosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Marcián, Petr

Předložená bakalářská práce se zabývá analýzou lebeční kostní tkáně pomocí dat získaných na mikro-CT zařízení. Student se při vypracování práce dostal do časových potíží, které se negativně projevily na úrovni psaného textu, provedených měření a analýzách. Kdyby student začal na tématu pracovat dříve, byly by analýzy výsledků předložené práce mnohem zajímavější. Přesto cíle v minimálním požadovaném rozsahu splnil. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Valášek, Jiří

Předkládaná bakalářská práce je v rozsahu 49 stran a je zaměřena na téma týkající se mechanických vlastností tkání lebečních kostí. V práci je provedena nejen rešeršní studie na dané téma, ale také samotné stanovení modulu pružnosti v tahu pro tkáně lebečních kostí, a to konkrétně pro spongiozní kostní tkáň. Autor prokázal, že umí pracovat s odbornou literaturou, jen vzhledem k zaměření této bakalářské práce by bylo vhodné rešerši týkající se mechanických vlastností tkání lebečních kostí rozšířit a získat více dat. Tato práce by se dala rozdělit na tři části. První teoretická část předkládá potřebné informace o historii, konstrukci a využití dnes známých zobrazovacích metod. Druhá část je zaměřena na stanovení histomorfometrických parametrů tkání lebečních kostí. Poslední část práce je zaměřena na výpočtové modelování, konkrétně na stanovení modulu pružnosti v tahu na základě provedené deformačně napěťové studie vybraných částí spongiozní kostní tkáně lebky. Práce přináší poznatky, které mohou být využity při tvorbě výpočtových modelů, respektive modelů materiálu v biomechanice. Bohužel, práce obsahuje větší možností překlepů, především v první části práce. Také prezentace výsledků působí nepřehledně (v rámci barevného označování ve sloupcových grafech – stejné barvy pro různé vykreslované veličiny, popisy osy X v grafech). S nadsázkou je možno říci, že čtenář této práce musí být stále ve střehu, aby se dokázal v prezentovaných výsledcích zorientovat. Tato práce splňuje všechny cíle, které si autor stanovil. Předkládanou práci hodnotím, vzhledem ke kvalitě zpracování, hodnocením „dobře“/ C a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116762