FLÍDR, L. Sloupový výložníkový jeřáb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Malášek, Jiří

Tato práce je technickou zprávou, výpočty i výkresovou dokumentací vypracována na vyhovující úrovni s některými nedostatky. Závažná skutečnost jest, že v akad. roce 2013/14 byla panem Bc. Tomášem Flídrem vypracována práce velmi podobného zadání. Podobnost - sloupový jeřáb - nosnost 1000kg / 1400kg, výška zdvihu 7000mm / 6450mm, vyložení ramene 3000mm / 3100mm. Autor této práce - pan Lukáš Flídr - postupoval přesně podle práce pan Bc. Tomáše Flídra - zcela stejné konstrukční řešení na výkresu sestavy stroje, stejné konstrukční uzly, přitom variant řešení je veliké množství. Nakreslen jest zde svarek sloupu oproti svarku výložníku práce z roku 2014. Technická zpráva i výpočtové postupy obou prací vykazují maximální podobnost koncepčně i v detailech, např. obr.13 / obr.4, obr.12 / obr.5. Některé velmi důležité výpočty - jak např. kontrola profilu výložníku na klopení - jsou v této práci oproti původní práci z roku 2014 vynechány. Původní bakalářská práce pana Bc. Tomáše Flídra z roku 2014 není uvedena v použitých informačních zdrojích této práce pan Lukáše Flídra, tudíž nemá žádné odkazy v technické zprávě, výpočtech a ani vůči výkresům, kde všude je evidentně využita. Přesto zde hodnocená práce vykazuje známky samostatnosti, nikoli plagiátu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita F
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací F
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Pokorný, Přemysl

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem sloupového jeřábu. Student si jeřáb zcela nepřijatelně zjednodušil na 2D úlohu a toto rozhodnutí se zásadně podpesalo na kvalitě celé práce. K práci mám zejména následující připomínky: - v technické zprávě není řešeno otáčení výložníku - účinky nárazníků na konstrukci nejsou zohledněny ve výpočtu - není řešeno kývání břemene - chybí posouzení klopení výložníku - u posouzení vzpěrné stability sloupu jsou pominuty účinky ohybového momentu - překlepy a netechnické vyjadřování ( např. "výpočtová mez kluzu") - převzaté hodnoty nejsou dostatečně citovány Celková úroveň zpracování je velmi slabá. S výhradami práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Práce s literaturou včetně citací F
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Vlastní přínos a originalita E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 116881