GURAL, A. Statická analýza trojkolky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Fuis, Vladimír

Diplomant v bakalářské práci řeší pohyblivou soustavu těles s vazbami s pasivním účinkem, konkrétně si vybral trojkolku, kterou řeší v rovině. K řešení si z vlastní iniciativy vybral program GeoGebra, který umožňuje analytické řešení soustav rovnic a navíc umožňuje měnit jednotlivé vstupní parametry (změnu geometrických umožňuje online vykreslovat). V první fázi provedl diplomant testování tohoto programu na jednoduché úlohy uvedené ve skriptech a teprve po ověření použitelnosti tohoto programu začal řešit trojkolku a to pro dva případy: rovnoměrný pohyb do kopce a pohyb z kopce. Při řešení první úlohy se ukázalo, že program GeoGebra není schopen vytvořenou soustavu rovnic vyřešit, ale pro případ pohybu trojkolky z kopce se již podařilo soustavu analyticky vyřešit a získat výsledky, které ve své práci detailně analyzoval. Student pracoval samostatně (někdy až moc) a splnil cíle zadání. Škoda, že nebylo možné finální práci vidět před odevzdáním, tím by se některé z formálních chyb s vysokou pravděpodobností opravily. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou „A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ševeček, Oldřich

Cílem předložené bakalářské práce je statická analýza tříkolky poháněné šlapáním. Autor v první části své práce popisuje základní pojmy statiky a způsob jak se úlohy statické rovnováhy vázaných těles, primárně s vazbami NNTP, ve statice obvykle řeší. Na ukázku je uveden jeden řešený příklad ze sbírky úloh ze statiky. Vzhledem k tomu, že se jedná v této úvodní části pouze o výtah a vlastní podání obsahu skript (či sbírky) ze statiky, nemohu tuto část nějak významněji ohodnotit. Pouze bych zde vytknul, že autor u obecné vazby, v níž je předpokládáno valení uvažuje v uvolnění tečnou složku stykové síly ve směru pohybu (ačkoliv ve skriptech u toho samého příkladu je tato síla uvážená správně v opačném směru). Tento, ne zcela správný, předpoklad se vyskytuje v práci i u dalšího příkladu. V další části práce autor popisuje vytvoření výpočetního nástroje pro výpočet obecných úloh statiky s využitím grafického rozhraní volně přístupného programu GeoGebra. Vytvoření tohoto nástroje nebylo v původních cílech práce, ale bakalář jej sám iniciativně zařadil, což lze hodnotit pozitivně. Program funguje relativně dobře pro jednoduché úlohy s menším počtem těles, u větších úloh již však jeho řešení, z ne plně autorem definovaných důvodů, občas selhává. S využitím tohoto programu autor v poslední části práce analyzuje z pohledu statiky výše uvedenou tříkolku v různých pohybových stavech. Zde bych chtěl vytknout předpoklad, že 3D úlohu redukuje na 2D problém, čímž z tříkolky udělal obyčejné jízdní kolo, ale nikde toto zjednodušení nediskutoval a neuvážil ani fakt, že se po podložce ve skutečnosti odvalují dvě zadní kola místo jednoho (z tohoto pohledu řešil mírně odlišnou úlohu, než kterou měl zadanou). K práci mám dále ještě několik následujících připomínek: - Příliš stručný úvod a chybějící motivace proč byla práce řešena. - Chybný popisek v obrázku 3.9. - Chybějící interpunkce, někde i celá slova ve větě, čímž potom věta postrádá smysl. - Některé veličiny nejsou v práci nikde definované, nejasné označení uvolněných těles. - Je uvažována pouze jedna konkrétní poloha klik a pedálů při jízdě, která navíc není označena žádným úhlem, tj. není úplně jasné, jak na ně síly od nohy působí. - Nalezení důvodu nefungujícího řešení nechává autor na čtenáři - viz kapitola 6.2.7. Vezmu-li i v potaz celkem pěkný výpočetní nástroj vytvořený studentem v programu GeoGebra, tak vzhledem k výše uvedeným nedostatkům nemohu tuto práci hodnotit lépe než výslednou známkou „C“. Otázky oponenta: 1) Co by se změnilo, kdybyste úlohu řešil jako opravdovou tříkolku ve 3D? 2) Co vše by se u analýzy tříkolky muselo uvážit, pokud by jela rovně po příčně nakloněné rovině, tj. jedno zadní kolo by bylo výše a druhé níže? 3) Definujte konkrétněji důvod, proč nešla úloha jízdy tříkolky do kopce vyřešit, avšak její pohyb z kopce dolů řešení měl. Je to opravdu chybou použitého programu GeoGebra nebo nějakou chybou v uváženém uvolnění a napsaných rovnicích statické rovnováhy?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 116966