SVOBODOVÁ, A. Materiály a tvary kolejnic v kolejové dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Galas, Radovan

Cílem bakalářské práce bylo zpracovat přehled materiálů a profilů kolejnice využívaných v kolejové dopravě. V práci je poměrně dobře popsána část zabývající se materiály kolejnic, avšak podkapitola o austenitických ocelích je až příliš stručná. V případě části práce zaměřené na profily kolejnic nejsem spokojen s rozsahem. Zde bych očekával detailnější popis používaných profilů např. v tramvajové dopravě. V kapitole „Diskuze“ se objevují zajímavé informace, ale očekával bych podrobnější popis, a to opět zejména v části věnované kolejnicovým profilům. Kapitola „Závěr“ působí odbytě. K práci mám také celou řadu formálních připomínek. Práce je na hraně z hlediska samotného rozsahu. V práci je celá řada gramatických chyb, nevhodných formulací a také bych zmínil špatnou práci s odstavci. Za velmi nevhodné považuji také samotné formátování práce, které je pravděpodobně důsledkem nedostatku času při závěrečné kontrole práce nebo snahou o docílení většího počtu stran. Jako příklad bych uvedl stany 21 a 24. Za velký nedostatek považuji také naprostou absenci citací v některých částech textu. Práce s citacemi je celkově na nízké úrovni. Posledním nedostatkem je pak absence odkazů na obrázky či tabulky, které se v práci objevují. Z pozice vedoucího práce vidím jako zcela zásadní nedostatek především v absenci jakýchkoliv konzultací při zpracování práce. Ačkoli samostatnost studenta je žádoucí, očekával bych, že v průběhu roku proběhne alespoň pár konzultací nad konceptem práce, literárními prameny apod. Část bakalářské práce (8 stran) mi bylo zasláno cca 14 dní před odevzdáním. Finální verze až den před samotným odevzdáním práce. Z tohoto hlediska tedy nemohu práci hodnotit pozitivně. I přes výše uvedené nedostatky práce splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci a lze konstatovat, že cíle práce byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací E
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kvarda, Daniel

Předložená práce se zabývá hodnocením materiálů a tvarů kolejnic. Úvod je velice obecný a neudává žádné informace o tom, k čemu by práce měla sloužit a na co je zaměřená. Přehled současného stavu poznání splňuje zadané cíle a rozdělení práce je logické. Avšak samotný text práce je místy na velmi špatné úrovni a vytváří dojem, že si jej autor ani jednou nepřečetl. Příkladem mohou být místy vynechaná slova ve větách, značení pevnosti materiálu v % C (str. 20) nebo ukončení a konstrukce vět bez návaznosti (str. 30 odstavec Značení profilů). Některé odstavce neobsahují citace na zmíněné informace a jindy je citace pouze na konci odstavce, nikoliv u informace v textu. Číselná posloupnost citací je ignorována u obrázků (viz Obr. 3-2). Informace v odstavcích jsou takřka vždy svázány pouze s jedním relevantním zdrojem. Seznam použitých zdrojů obsahuje nefunkční odkazy, kombinuje psaní celých a zkrácených křestních jmen a v některých případech necituje původní zdroj. Diskuze je velice krátká a povrchní bez jakýchkoliv odkazů na literaturu. Informace obsažené v práci lze považovat za využitelné, avšak zpracování bakalářské práce značně ničí celkový dojem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116973