PLUCKOVÁ, I. Hluková diagnostika generátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hammer, Miloš

Bakalářská práce je zaměřena na problematiku hlukové diagnostiky. Práce byla po stránce praktické realizována v Jaderné elektrárně Dukovany. Pro experiment byl vyčleněn generátor, který má v této elektrárně označení TG 11. Technickou diagnostiku si v uvedené elektrárně zajišťují vlastními silami, ale v některých případech řeší diagnostická šetření outsourcingem. Právě hluková diagnostika je toho příkladem. V souvislosti s posuzováním stavu generátoru se objevuje několik problémů, které je snaha řešit. To se týká i jiných diagnostik, např. vibrodiagnostiky, elektrodiagnostiky, ale i zkoumání souvislostí příslušných diagnostických veličin mezi sebou. Ve všech výše uvedených případech se jedná o problematiku závažnou, která právě v současné době nabývá ještě více na významu. Studentka postupovala podle zadání. Nejprve obecně pojednala o hluku, jeho veličinách a měření. Dále se seznámila s měřením hluku generátoru externí firmou, kde také výsledky zpracovala. Především zkoumala vliv jalového a činného výkonu generátoru na trendy měření hluku v jednotlivých bodech, kde se snažila najít podobnost těchto trendů s okamžitým výkonem generátoru. Tuto podobnost pak zaznamenala do schématu měření v jednotlivých měřících bodech. Potom také realizovala praktické měření hluku. Naměřená spektra hluku porovnala pomocí obálek se spektry hluku provedené externí firmou ve vybraném bodě, kde hledala určité společné znaky v jednotlivých měřeních. Studentka správně volila metody a jejich aplikace při zpracování řešeného tématu. Cíle práce byly splněny, v mnohých směrech překročeny. Je nutné konstatovat, že studentka musela některé problémy důkladně nastudovat. Práce je přehledná a má logickou strukturu. Slečna Iveta Plucková volila aktuální literární prameny, které analyzovala a vhodným způsobem je potom využila k formulování závěrů. Zde studentka ukázala schopnost zpracovat a analyzovat získané podklady. Závěry práce jsou srozumitelné a přiměřené. Závěry vychází ze současné situace ve firmě Jaderná elektrárna Dukovany. Diplomová práce je po formální stránce na odpovídající úrovni, totéž lze konstatovat o stylistické úrovni práce. Připomínku mám jen ke grafické úrovni práce, např. vynechání větších mezer na konci listů apod. To však nemá vliv na celkovou odbornou kvalitu a přínos bakalářské práce. Studentka prokázala schopnost pracovat s českou i zahraniční literaturou, včetně odkazů a citací. Po celou dobu tvorby bakalářské práce vystupovala aktivně, pravidelně navštěvovala konzultace ve firmě, ale i s vedoucím práce. Na závěr je nutné konstatovat, že bakalářskou práci považuji za přínosnou v oblasti problematiky moderní diagnostiky a především v závěrech i doporučeních pro firmu Jaderná elektrárna Dukovany. Formulovaná zjištění mají zřejmě platnost i pro další generátory a jsou příspěvkem k rozvoji multiparametrické diagnostiky v energetice. Z všech výše uvedených důvodů hodnotím bakalářskou práci známkou: výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Nahodil, Petr

Cíle bakalářské práce byly naplněny. V první části studentka popsala obecný význam měření hluku a jeho dopady na lidský organizmus. Dále byly popsány principy šíření hluku a základní veličiny pro měření hluku a jejich význam z hlediska diagnostiky. Studentka se seznámila s výsledky měření hluku externí firmou, které dále zpracovala ve své práci. Zkoumala vliv jalového a činného výkonu generátoru na trendy měření hluku v jednotlivých bodech, kde se snažila najít podobnost těchto trendů s okamžitým výkonem generátoru. Tuto podobnost pak zaznamenala do schématu měření v jednotlivých měřících bodech. Provedla vlastní experiment, kde naměřená spektra hluku porovnala pomocí obálek se spektry hluku provedené externí firmou v určitém bodě a hledala zde určité společné znaky v jednotlivých měření. V praktické části se seznámila s ovládáním diagnostického přístroje ADASH, nejenom při měření hluku, ale i při měření vibrací generátoru. Za zmínku stojí i její práce s literaturou, jako je v tomto případě ČSN a technologické návody firmy. Považuji tuto bakalářskou práci za velice zdařilou. Navrhuji hodnocení bakalářské práce : velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117012