DOČEKALOVÁ, P. Použití metody TPM v údržbě strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hammer, Miloš

Předkládaná bakalářská práce je věnována problematice použití metody TPM v údržbě strojů, a to se zaměřením na rozšíření stávajícího standardu TPM o efektivní školení a rovněž o navržení kontrolního mechanizmu pro pravidelné ověřování znalostí na jednotlivých pozicích. Jedná se o problematiku značně aktuální. Údržba je v dnešní době z hlediska managementu i inženýrství rozvíjející se samostatnou vědní disciplínou, která má vliv na ekonomiku a konkurenceschopnost firmy. I z tohoto důvodu firmy věnují velkou pozornost vzdělávání a tréninku svých pracovníků. Toto se však realizuje různými způsoby, které vychází z poměrů v příslušné firmě. Studentka postupovala podle zadání, tedy pojednala obecně o údržbě a TPM strojů. Dále se věnovala údržbě strojů a zařízení konkrétně ve firmě Bosch Diesel Jihlava s.r.o. s důrazem na TPM. Následně řešila analýzu úrovně znalostí jednotlivých členů týmu TPM v uvedené firmě, vyhodnotila analýzu znalostí TPM se zaměřením na odchylky od standardu TPM ve firmě. Značnou pozornost soustředila na rozšíření standardu TPM o efektivní školení a kontrolní mechanismus pro ověřování znalostí TPM. Významnou částí předložené bakalářské práce je zhodnocení výsledků práce Je nutné konstatovat, že zvláště přínosné pro firmu Bosch Diesel Jihlava s.r.o. je celá praktická část práce. Jedná se o cca 46 stran bakalářské práce ze 71 stran celkových. Studentka Petra Velebová správně volila metody a jejich aplikace při zpracování řešeného tématu. Cíle práce byly splněny. Zde je nutné zmínit, že zadání a vlastní zpracování i rozsah bakalářské práce překračuje obvyklý rámec bakalářských prací. Práce je přehledná a má logickou strukturu. Slečna Petra Velebová volila aktuální literární prameny, které analyzovala a vhodným způsobem je potom využila i k formulování závěrů. Zde studentka ukázala schopnost zpracovat a analyzovat získané podklady. Závěry práce jsou srozumitelné a přiměřené. Závěry vychází ze současné situace ve firmě Bosch Diesel Jihlava s.r.o. Za cenné považuji skutečnost, že studentka v práci formulovala vlastní závěry a vhodně aplikovala získané znalosti během svého dosavadního bakalářského studia. Bakalářská práce je po formální stránce na odpovídající úrovni, totéž lze konstatovat o stylistické úrovni práce. Studentka prokázala schopnost pracovat s českou i zahraniční literaturou, včetně odkazů a citací. Po celou dobu tvorby bakalářské práce vystupovala aktivně, pravidelně navštěvovala konzultace ve firmě i s vedoucím práce. Na závěr je nutné konstatovat, že celou bakalářskou práci považuji za značně přínosnou v oblasti problematiky moderní údržby a především v závěrech i doporučeních pro firmu Bosch Diesel Jihlava s.r.o. Z všech výše uvedených důvodů hodnotím bakalářskou práci známkou: výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezníčková, Hana

Slečna Velebová zpracovala bakalářskou práci na téma „Použití metody TPM v údržbě strojů“. V úvodních kapitolách studentka pojednala o údržbě TPM, jejím historickém vývoji, cílech, pilířích ad. Následně se věnovala praktické části práce, ve které provedla analýzu a zhodnocení úrovně znalostí jednotlivých členů týmu TPM. Na základě výsledků analýzy studentka navrhla adekvátní řešení pro zlepšení. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na požadované úrovni s přiměřeným množstvím věcných, gramatických nebo formulačních chyb. Nejsou ovšem dodržována pravidla pro používání interpunkčních znamének ve větách s dvojtečkou. Z předkládané práce je patrné, že studentka se o danou problematiku zajímala, snažila se vyvozovat vlastní závěry a myšlenky. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě. Na základě dílčích hodnocení a výše uvedeného ji hodnotím známkou: výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117016