KUČEROVÁ, V. Automatická výměna nástrojů u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Radim

Předložená bakalářská práce se zabývá rešerší automatické výměny nástrojů u obráběcích strojů. V práci jsou rozebrány požadavky kladené na automatickou výměnu nástrojů (AVN) a následně provedeno celkové rozdělení systémů AVN. V práci mi chybí provedení rešerše více do hloubky, např. u jednotlivých systémů AVN uvést jejich kinematiku, použité typy pohonů apod. Jednotlivé body zadání byly splněny, ale u vlastních závěrů bych opět uvítal více, např. zhodnotit výhody, popřípadě nevýhody jednotlivých systémů AVN. Práci doporučuji k obhajobě a prosím o zodpovězení následujících dotazů. 1. Manipulace s nástrojem se neprovádí přímo s nástrojem, ale s držákem nástrojů. Jaké znáte držáky nástrojů? Popište je. 2. Jak je držák nástrojů zajištěn ve výměnných ramenech, aby nevypadl při zastavení pohybu ramene? 3. Na obr. 34 je vidět manipulátor, který se pohybuje po dráze. Jak je tento pohyb řešen?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tůma, Zdeněk

Bakalářská práce zabývala automatickou výměnnou nástrojů u obráběcích strojů. Práce je tématicky rozdělena do tří samostatných kapitol týkající se historie automatické výměny nástrojů, rozdělení podle typu zásobníku a ramen AVN. Práci musím vytknout nedodržení předepsané šablony a to zejména u titulků obrázků. Mezi další vážný nedostatek práce hodnotím v nepřítomnosti jakéhokoliv zhodnocení kapitol. Nedokážu vlastně v celé práci najít jakýkoliv subjektivní pohled na řešenou věc, kromě samotného závěru. Jedná se čistě o rešerši. Jinak práce splnila všechny body předepsané vedoucím práce. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 117054