VNUKOVÁ, Z. Zásobníky nástrojů u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Radim

Předložená bakalářská práce se zabývá rešerší zásobníku nástrojů u obráběcích strojů. V práci mi chybí provedení rešerše více do hloubky, např. u jednotlivých zásobníku uvést jejich kinematiku, jaké používají typy pohonů, jak je řešen vyklápěcí mechanizmus apod. Jednotlivé body zadání byly splněny, ale u vlastních závěrů bych opět uvítal více. Práci doporučuji k obhajobě a prosím o zodpovězení následujících dotazů. 1. Jaké znáte další typy držáků mimo Vámi uvedených na str. 41 a 42? Popište jejich hlavní části. 2. Jak je držák nástrojů u jednotlivých typů zásobníku zajištěn, aby při pohybu nevypadl? 3. Co je to korekce nástroje? K čemu slouží a jak se zjistí?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Problematika automatické výměny nástrojů je v současnosti poměrně dost zmapované téma a není jednoduché se zhostit rešerše v této oblasti tak, aby byla nějakým způsobem inovativní. V této oblasti bylo napsáno již spousta závěrečných prací, které současný stav poznání shrnují a příliš se od sebe neliší. Předložená práce svým obsahem z této řady nikterak nevybočuje a je patrná silná inspirace těmito pracemi. Jelikož tyto práce jsou mnohdy starší deseti let, tak se vůbec nedá hovořit o nějakém shrnutí současného stavu vědy a techniky. Inovaci bych právě spatřoval v konkrétních současných řešeních výrobců s uvedenými parametry, které dle 7. odstavce závěru nejsou uvedeny, aby to nepůsobilo jako reklama danému výrobci. V práci je spousta zavádějících tvrzení, které nejsou nijak podloženy, nejsou správně interpretovány a jejich výčet by značně rozšířil tento posudek. I přes mé veškeré výhrady práci hodnotím jako dostatečnou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 117056