ODLOŽILÍK, D. Samosvorné diferenciály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaplan, Zdeněk

Student Štěpán Koutník si pro svoji závěrečnou bakalářskou práci zvolil téma týkající se samosvorných diferenciálů. K řešení přistupoval zpočátku poněkud pasivně, až později, cca v posledním v měsíci, se vzepjal k mohutnějšímu výkonu. Jeho práce je proto poznamenána malou průběžnou systematičností. Na počáteční konzultaci jsme si vyjasnili hrubý obsah práce, v ojedinělých závěrečných konzultacích jsme spíše ujasňovali formální náležitosti práce. Vždy se projevoval jako člověk se zájmem o problematiku, s vlastními názory a snahou problematice dobře porozumět. Absence potřebného času v závěru řešení poznamenal výsledek jeho snažení obvyklými nedostatky plynoucími z této skutečnosti. Závěrečná bakalářská práce Štěpána Koutníka splňuje požadavky kladené na bakalářské práce a prokazuje schopnost absolventa řešit samostatně technické problémy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Nedoma, Jiří

Úkolem závěrečné bakalářské práce absolventa, Daniela Odložilíka, bylo komplexní studium, rozbor a vlastní hodnocení konstrukčních provedení samosvorných diferenciálů. Absolvent přistoupil k řešení úkolu zodpovědně, prostudoval velké množství informačních zdrojů a vytvořil souhrn poznatků věnovaný konstrukci rozvodovek, stálým převodům, historickým a teoretickým základům otevřených diferenciálů, se zdůrazněním jejich omezení a problematice samosvorných diferenciálů s popisem jednotlivých typů, včetně jejich hodnocení. Nakonec se zaměřil na aktivní systémy některých automobilek, které si činí ambice zlepšovat funkce otevřených a samosvorných diferenciálů. Ojedinělé gramatické a formální nedostatky vyskytující se v práci nejsou na závadu konečného pochopení sdělovaných skutečností. Předloženou práci hodnotím kladně a konstatuji, že Daniel Odložilík splnil cíle zadání bakalářské práce v požadovaném rozsahu a ve vysoké míře prokázal schopnost samostatně úspěšně řešit zadané technické úkoly. Jeho práci doporučuji k obhajobě před komisí pro SZZ.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117075