ANDRLE, D. Brzdové systémy těžkých užitkových vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Fojtášek, Jan

Tato bakalářské práce se zabývá brzdovými systémy nákladních automobilů. Autor popsal rozdělení a základní principy provozních i odlehčovacích brzd včetně elektronických systémů a odhadu budoucího vývoje. Po formální stránce práce vykazuje jen drobné nedostatky, jako jsou nevhodné či zavádějící formulace, kterých by se měl student v daném typu práce vyvarovat. Po faktické stránce jsou však některé popisy poměrně povrchní, nevystihující podstatu problému a chybí podrobnější rozbor dané problematiky, detailnější vysvětlení použitých schémat či zmínění souvisejících fyzikálních principů. Celkově práce působí dojmem, že byla zpracována v časové tísni a není tedy příliš propracovaná. I přes tyto nedostatky, práce splňuje vytyčené cíle zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Hejtmánek, Petr

Rešeršní práce vytváří jen základní přehled v oblasti brzdových systémů nákladních vozidel. Stručný přehled historie je možná až moc stručný a uvádí jen základní milníky v oblasti brzdových systémů osobních vozidel. Jednotlivé funkční celky brzdových systémů nejsou většinou detailně popsány i po konstrukční stránce, uvedení více konstrukčních variant či příkladů by taktéž nebylo na škodu. Jen zběžný popis komponent je možná ovlivněn i tím, že prvních pár kapitol je zpracováno prakticky jen na základě dvou literárních zdrojů. Hustota kratičkých podkapitol je v některých částech textu až příliš vysoká, podobně neobvykle působí i několik skupinek jednovětých odstavců za sebou. Kvalita použitých obrázků je slabá, vlastnoručně vytvořená schémata by budila lepší dojem. Avšak přes uvedené nedostatky byly splněny všechny stanovené cíle práce, v textu se neobjevují žádné principiální chyby a ani po formální stránce nebyly spatřeny žádné kritické závady.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 117093