KODAD, D. Elektronické cigarety nové generace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Lízal, František

Pan Daniel Kodad si zvolil téma z oblasti měření částic produkovaných nejnovější generací elektronických cigaret. Snahou bylo ověřit tvrzení výrobců, že nová generace tzv. heat-not-burn cigaret neprodukuje škodlivé částice. Prvním úkolem bylo vyhledat a nastudovat dostupnou literaturu popisující principy elektronických cigaret a způsoby měření aerosolových částic. Současně bylo třeba nastudovat potřebné základy anatomie dýchacího traktu. Tuto část zvládl pan Kodad velmi dobře. Poté musel připravit a provést měření vybraných typů cigaret, které jsou dostupné na českém trhu. Během této fáze si pan Kodad počínal velmi samostatně a iniciativně. V průběhu celého roku svůj postup pravidelně konzultoval, přičemž přicházel vždy připraven a připomínky vedoucího následně aplikoval v práci. Celkově bakalářskou práci považuji za kvalitní, a z pohledu vedoucího ji hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bělka, Miloslav

Tématem předložené bakalářské práce je velice aktuální téma a tím jsou elektronické cigarety nové generace (tzv. heated tobacco systems). Práce je rozdělena na teoretickou a experimentální část. V teoretické části se student věnuje oblastem potřebným k orientaci v dané problematice. Student si nastudoval základy aerosolů a anatomii lidské dýchací soustavy. Dále se věnoval rozdělení a funkci různých elektronických cigaret a vypracoval rešerši možných metod použitelných při měření emitovaných částic. V experimentální části je potom popsána sestavená experimentální trať použitá pro měření emitovaných částic z elektronických cigaret a jsou vyhodnoceny výsledky. Bakalářská práce je rozdělena do kapitol a podkapitol, které mají logické uspořádání a dobře po sobě navazují. Text je v dostatečné míře doplněn obrázky a citacemi. Práce se dobře čte, kladně hodnotím zejména teoretickou část. Na kráse práci však ubírá občasná nepozornost studenta, práce obsahuje chybné odkazy na obrázky (str. 36), chybí popis některých veličin použitých v rovnicích (str. 27) a některé osy v grafech nemají jednotky (obr. 21 až 31). V experimentální části se student dokázal popasovat se sestavením měřicí tratě a provedl měření. Správně provedl více opakování měření a použil průměrné hodnoty. Je škoda, že nedotáhl práci do konce a nevypočítal žádnou odchylku nebo jiný typ nejistoty měření. Rozsah měření je dostatečný, student se zabýval nejen částicemi emitovanými při aktivním kouření, ale také částicemi při pasivním kouření, které jsou nebezpečné i pro nekuřáky. Za zajímavost by určitě stálo porovnání emitovaných částic u nové generace elektronických cigaret a staré generace využívající e-liquidy. Požadavky a cíle této bakalářské práce byly v dostatečné míře splněny a já ji doporučuji k obhajobě. Hodnotím stupněm velmi dobře, tedy B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117137