COUFAL, J. Energetický management administrativních budov a průmyslových podniků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Zadání bakalářské práce vzniklo na základě požadavku průmyslového partnera, který se zabývá problematikou měření a regulace v oblasti efektivního řízení spotřeby energií v budovách. Cílem práce bylo zhodnotit, jaké parametry by měl moderní systém řízení spotřeby energií v budově (tzv. BMS) sledovat a vyhodnocovat, a provést rešerši dostupných řešení na trhu. Student si toto téma vybral i s ohledem na možnost spolupráce s odbornou firmou, přičemž tuto možnost v průběhu řešení nijak výrazně nevyužil. Výsledkem jeho snažení je tak rešerše dostupných řešení, včetně naznačení budoucího vývoje těchto systémů, která však postrádá zmínku o systémech některého z významnějších producentů, stejně jako zřetelně formulované požadavky na BMS. Student dle mého názoru nevyužil potenciál nabízený zadáním, a proto hodnotím práci stupněm D – uspokojivě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací F
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Jaroš, Michal

Předkládaná práce se zabývá tématem, které je velmi aktuální, avšak zároveň vyžaduje vysokou úroveň znalostí z více oborů – informatiky, energetiky i techniky prostředí. V tomto případě se bohužel nelze ubránit dojmu, že si student zvolil téma, které je částečně nad jeho síly. Práce obsahuje enormní množství překlepů, pravopisných chyb i stylistických neobratností – příklady neuvádím, neboť je obsahuje prakticky každý souvislejší úsek textu. Mnohá sdělení mají zcela banální charakter (viz úvodní věty 1. a 3. kapitoly), jiná jsou zavádějící – např. v kap. 6.2 (str. 26-27) autor směšuje úspory dosažené využíváním inteligentního řídicího systému s úsporami vzniklými náhradou HVAC komponent za modernější. Zcela nevyhovující je způsob odkazů na použité zdroje, který nerespektuje ustálené zvyklosti; některé zdroje (např. normy, zákony a vyhlášky uváděné na str. 15-16) nejsou citovány vůbec. Naopak na relativně dobré úrovni je typografie, i když je použit nejednotný systém číslování obrázků (které jsou zde ovšem jen tři). Některé části práce pak působí dojmem kompilátu přeložených reklamních textů producentů příslušného softwaru. Přes tyto nedostatky práci doporučuji k obhajobě, autor by při ní však měl jasněji formulovat své vlastní závěry vyplývající z předkládané práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
E

eVSKP id 117163