TALANDA, J. Srovnání vlivu dvouhmotového a hydraulického bufferu na zpětný ráz samonabíjecí pušky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Vančura, Jan

Cílem bakalářské práce pana Talandy bylo objektivní posouzení vlivu dvouhmotového bufferu na zpětný ráz samonabíjecí pušky. Autor nastudoval poměrně rozsáhlý soubor prací týkající se této problematiky, k vlastní práci přistupoval aktivně a svědomitě. Při vlastním řešení bylo nejdříve použito piezo akcelerometrů, což vzhledem k povaze samotných snímačů nepřineslo informace, ze kterých by bylo možné vyvozovat jakékoliv závěry. Tato část práce není v samotném textu uvedena, což ale nemá na výsledek jako takový vliv. Hlavní přínos práce leží v samotných výsledcích, ze kterých je patrné že hydraulický buffer má sice mírný vliv na snížení zpětného rázu, nikoliv však tak dramatický, jak je velmi často uváděno. Toto odpovídá i mému subjektivnímu hodnocení kdy nejsem schopen rozeznat který z bufferů je ve zbrani instalován. Osobně považuji práci za přínosnou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Blaťák, Ondřej

Bakalářská práce pana Talandy zpracovává atraktivní téma věnované dynamice samonabíjecí pušky. Hlavním cílem bylo srovnat vliv dvouhmotového a hydraulického bufferu na zpětný ráz. Úvod práce představuje stručně konstrukci objektu zkoumání – pušky V – AR. Následně je velice dobře, detailně a srozumitelně vysvětlován zpětný ráz jako dynamický děj. Tato teoretická část práce je zpracována velice přehledně a srozumitelně. Výhradu bych měl jen ke grafické kvalitě Obr. 4. Tento by jistě nebyl problém překreslit ve vyšší kvalitě, než je na vloženém skenu. Hlavní těžiště práce však leží v provedeném experimentu a následném srovnání jednotlivých bufferů. Jednotlivá měření jsou dobře popsána a výsledky analyzovány (včetně rozboru jednotlivých zaznamenaných dějů v průběhu výstřelu). Celá bakalářská práce je zpracována pečlivě, zejména je třeba ocenit realizaci experimentu a dobrou analýzu výsledků včetně následného rozboru alternativních způsobů zmírnění zpětného rázu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117203