KATRINCOVÁ, T. Návrh výroby skládačky z ozubených kol s využitím technologie 3D tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem, rozborem, konstrukcí a výrobou skládačky z ozubených kol s využitím moderní CAD aplikace, použité aditivní technologie a CNC technologie obrábění. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku, účel a využití skládačky jako nástroje pro rozvoj dětské mysli v raném věku života. Součástí teorie je charakteristika evolventního ozubení a rozbor aditivní technologie Rapid Prototyping (základní pojmy, nejvíce aplikované aditivní metody), včetně popisu nejpoužívanějších aditivních materiálů aplikovaných pro 3D tisk. Praktická část práce se zabývá tvorbou 3D modelu skládačky (počítačové modelování v parametrickém CAD programu Autodesk Inventor, kontrola výstupních dat) a její výrobou pomocí 3D tiskárny uPrint (výroba jednotlivých dílů skládačky), pracující na principu aditivní metody Fused Deposition Modeling. Poslední část práce je věnována povrchové úpravě jednotlivých dílů a celkovému sestavení modelu skládačky. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojeno s rozborem nákladů na výrobu skládačky technologií 3D tisku a doporučením ekonomicky nejvýhodnější varianty řešení výroby, včetně výsledného cenového porovnání u vybraných výrobních společností/organizací (vyčíslení nákladů na výrobu). Studentka získávala potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích a na různých školních pracovištích. Získané informace maximálně zužitkovala v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci studentka čerpala z literárních, odborných, ale převážně z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení bakalářské práce postupovala studentka správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že studentka splnila zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sliwková, Petra

Studentkou předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a výrobou skládačky z ozubených kol s využitím technologie 3D tisku. V technicko-ekonomickém zhodnocení porovnává možnosti výroby ozubených kol 3D tiskem, technologií frézováním a obrážením. Zarovnání tabulek 3.1 a 3.2 na střed je chybné. V práci se vyskytují překlepy (např. Obr. 4.8 orientace, …). V příloze 1 s názvem Výpočty základních parametrů jsou uvedeny pouze vztahy, neobsahuje výpočty. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Práce je zpracována v souladu se zadáním a splňuje náležitosti dané příslušnými předpisy pro vysokoškolské kvalifikační práce. Doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117234