FÚDOR, V. Termodynamika 1D proudění ideálních plynů v Matlabu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Náplní bakalářské práce je zpracovat sadu skriptů v MATLABu pro řešení termodynamiky 1D proudění ideálních plynů. Text má 33 stran textu a hlavní přílohu tvoří sada skriptů v MATLABu s popisem. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Student pracoval samostatně a práci pravidelně konzultoval. Práce po něm vyžadovala si rozšířit znalosti z oblasti termodynamiky i programováni v MATLABu. Student k práci využil širokou škálu zdrojů včetně internetových. Téma práce je aktuální. Je zde předpoklad, že vytvořený toolbox budou využívat studenti pro řešení příkladů a pochopení proudění ideálních plynů v dýzách. Hlavním výstupem práce je právě sada skriptů v MATLABu, jejichž funkčnost student doložil výpočty vzorových příkladů. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Klimeš, Lubomír

Student se ve své bakalářské práci zabýval 1D prouděním ideálních plynů a jeho výpočtovým řešením v software Matlab. Práce má 20 stran a skládá se z 5 kapitol. Práce je čtivá, student své myšlenky většinou dobře formuloval. Bohužel, v některých místech ale nejsou formulace zcela jasné (např. strana 27 - v kódu je uvedeno, že proudění je podkritické, student měl na mysli zřejmě nadkritické, ale ve skutečnosti je proudění kritické; obrázek 9 ukazuje část s neměnným průřezem, která by ale měla být zužující se; přiložený archiv se skripty obsahuje mnohé "další" funkce, jejichž účel není v práci popsán - např. rozdíl mezi funkcemi stavovka, stavovka2, stavovka3 a stavovka4, atd.). Kvalitu práce navíc snižuje poměrně velké množství překlepů a hrubek. Některé formulace nejsou správné nebo jsou nepřesné (např. výtokový součinitel v obrázcích 6, 8, 10). Při odkazování na rovnice by bylo vhodné použít ustálený přístup a čísla rovnic uvádět v závorkách. U vytvořených skriptů bych předpokládal, že uživatel zadá vstupní parametry úlohy a skript vypočítá řešení. Místo toho ale musí uživatel de facto krok po kroku provádět výpočet a musí tedy znát výpočtový postup. Tento způsob není dle mého názoru příliš praktický, ale na druhou stranu umožňuje analyzovat úlohu krok po kroku. Na práci naopak oceňuji to, že si student vybral tvůrčí a náročnější téma, které zahrnovalo programování v Matlabu a pochopení jedné z nejobtížnějších kapitol bakalářského předmětu Termomechanika. Jsem přesvědčen (a autor to v závěru práce potvrzuje), že řešení této práce pomohlo autorovi získat nové a praktické dovednosti, které bude moci dále využít. Cíle práce byly splněny, práce obsahuje všechny náležitosti na ni kladené. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji její hodnocení C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 117257