CHABADA, M. Nové trendy ve vývoji proudových motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Cílem bakalářské práce bylo zmapovat nové trendy ve vývoji proudových motorů. Text práce má 60 stran textu a přílohu v Excelu s příkladem jednoduchého výpočtu ideálního proudového motoru. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Student pracoval samostatně a práci pravidelně konzultoval. O řešenou problematiku měl zájem. Student k práci využil širokou škálu zdrojů zejména internetových. V práci se zaměřil na problematiku aditivních technologií a alternativních paliv. Student na základě provedené rešerše dospěl k svým závěrům. Součástí práce je Excelovský soubor, který umožňuje provést základní výpočet proudového motoru. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Klimeš, Lubomír

Student se ve své práci zabýval proudovými motory. Práce má 45 stran, je rozdělena do 8 kapitol a je rešeršního typu. Většina informací v práci uvedených je tedy převzata z jichých zdrojů. V jednotlivých kapitolách jsou uvedeny informace o rozdělení, konstrukci, popisu pracovního cyklu proudových motorů. V závěru práce jsou pak zmíněny možnosti alternativních paliv a použití 3D tisku pro výrobu lopatek. Práce je čtivá, student své myšlenky poměrně dobře vyjadřuje. Avšak některá tvrzení jsou nepřesná nebo by bylo vhodné je položit odkazem/referencí (např. na straně 9 tvrzení "letecká doprava přispívá 2 % k celosvětové produkci emisí"). Práce obsahuje mnoho obrázků, některé z nich jsou však zbytečně velké, mají nízkou kvalitu, obsahují anglické popisky nebo výrazné pozadí, které mohlo být grafickým zpracováním odstraněno. V některých obrázcích chybí popis (např. 27 a 34) jednotlivých částí, takže mají jen malou vypovídací hodnotu. Na obrázku 32 není jasné, jaká veličina je vynesena na svislé ose. Obrázky nejsou z neznámého důvodu uvedeny ve stejném pořadí jako odkazy v textu (často se nejdříve v textu student odkazuje na obrázek n + 1 a až poté na obrázek n). V kapitole s matematickým popisem Braytonova cyklu by bylo vhodné uvést odkaz(y) na zdroj(e), ze kterých byly vztahy čerpány. Navíc vztahy jsou uvedeny pro ideální Braytonův cyklus (izobarická expanze a adiabatická komprese a expanze), ale p-v a T-s diagramy v obrázcích 46 a 47 tomu ale neodpovídají. Rovněž by bylo velmi vhodné v této kapitole (nebo někde jinde) uvést, že autor vytvořil a přiložil k práci výpočet cyklu proudového motoru v Excelu a jeho funkčnost/použití řádně vysvětlit a okomentovat. Jinak se o xls souboru s výpočtem čtenář dozví pouze z obsahu a z předposlední stránky se seznamem příloh. Dle zadání by práce měla obsahovat také problematiku zvyšování termické účinnosti, ale práce se tomuto tématu věnuje pouze okrajově. I přes výše uvedené nedostatky byly cíle práce splněny. Práce obsahuje všechny požadavky na ni kladené a proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení C/dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 117267