BÁBÍČEK, O. Konstrukce pultruzní linky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Tůma, Jiří

Předložená práce shrnuje v úvodní rešeršní části problematiku výroby kompozitů, přičemž se dále zaměřuje na technologii tažení neboli pultruze, která je nosným tématem této práce. Výrobců zařízení na pultruzi, od kterých by se daly čerpat informace, není mnoho, ale studentovi se podařilo vytvořit průzkum trhu k získání parametrů takovýchto strojů. Na základě těchto informací byly stanoveny parametry navrhovaného zařízení, které pak bylo na základě konstrukčních výpočtů zkonstruováno. Výpočtová část by při požadavku na realizaci vyžadovala ještě detailnější analýzu, ale v rámci rozsahu BP je zcela dostačující. Konstrukční návrh je složen ze dvou modulů, které slouží pro integraci do výrobní linky. Použité normalizované komponenty jsou integrovány dle konstrukčních zásad a je přihlédnuto i k technologičnosti výroby tohoto zařízení. Student konzultoval pravidelně, na konzultace byl vždy připraven a pracoval samostatně. Samotná práce je psána srozumitelně, ale s množstvím ne úplně správných formulací a formálních chyb. Práci shledávám jako velmi dobrou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kočiš, Petr

Předložená bakalářská práce má vysokou úroveň. V kapitole 1 seznamuje student čtenáře s výrobní technologií, kterou se bude zabývat. Zde bych vyzdvihl vysokou informační hodnotu, a to i přes stručnost kapitoly. V podobném duchu pokračuje student kapitolou 2, kde popisuje aktuální pozici na trhu. Kladně opět hodnotím to, že se student zaměřil pouze na oblast, která bude v práci dále řešena a nenatahoval kapitolu nepotřebnými informacemi. Další 2 kapitoly obsahují výpočet. V rámci výpočtu jde poznat, že student využil prvky systémového přístupu. Zde musím vyzdvihnout kvalitní popis výpočtu, doprovázený tabulkami a obrázky. Kladně rovněž hodnotím, že při výpočtu student použil jak standardní analytické výpočty, tak automatizované výpočty přes stránky společností nabízejících počítané komponenty. V kapitole Návrh konstrukčního řešení je velice dobře vysvětlena konstrukce do nejmenších detailů. Jedinou výhradu, která zbytečně snižuje vysokou úroveň práce, je nevhodný jazykový sloh (např. časté použití slova „můžou,“ používání první osoby množného čísla oproti trpnému rodu - především v rešeršních kapitolách) a časté gramatické chyby a překlepy. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 117388