ŠPANKO, D. Problematika ekologické dopravy osobních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Beran, Martin

Pan Dominik Španko při zadání tohoto tématu zpočátku postupoval velmi iniciativně, nicméně ihned poté znatelně polevil a aktivně začal pracovat až s blížícím se termínem odevzdání. Přestože student často konzultoval, ne vždy byl ochoten reagovat na připomínky vedoucího zejména v kapitolách 3 a 4. Pro úspěšné zvládnutí bakalářské práce z obsáhlého tématu problematiky ekologické dopravy bylo potřeba nejprve nastudovat velké množství informací a ty následně logicky rozčlenit a shrnout. Na jejich základě pak vyvodit vlastní závěry. Pro vypracování práce student využíval řady podkladů, a to jak domácí, tak i zahraniční odborné literatury, což práci znatelně obohacuje. Z celé práce je zřejmé, že se student v zdané problematice dobře orientuje a práci bych hodnotil jako vcelku zdařilou. Zadání bakalářské práce bylo splněno v plném rozsahu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Svída, David

Zadání této bakalářské práce bylo velmi široké. Student svým zpracováním pokusila vystihnout celou oblast týkající se problematiky ekologické dopravy osobních vozidel. V úvodní části se student věnuje soudobým spalovacím motorům se zaměřením na produkci škodlivin ve výfukových plynech, dále se pak pokusil nastínit srovnání s elektricky poháněnými vozidly. Oceňuji i zamyšlení v kapitole 6. neboť životní cyklus vozidla z globálního a dlouhodobého pohledu ekologické zátěže dopravy je důležitý dnes ve společnosti přehlížený aspekt. V závěru pak správě naznačuje možný budoucí vývoj osobní dopravy v kontextu právě se snižováním ekologické zátěže dopravy. Celá práce je velmi přehledně a logicky uspořádána. Dosažené výsledky odpovídají znalostem studenta 3. roč. bakalářského studia. Zadání bakalářské práce bylo splněno v plném rozsahu. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 117408