JIRSOVÁ, T. Návrh chlazení v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pech, Ondřej

Slečna Tereza Křesťanová ve své bakalářské práci na téma „Návrh chlazení v rodinném domě“ zpracovala rešerši možností chlazení v rodinných domech. Dále pro vybraný rodinný dům provedla výpočet tepelné zátěže (dle normy ČSN 730548), na kterou následně navrhla řešení chlazení různými typy chladicích jednotek ale také pomocí tepelného čerpadla použitelného i pro ohřev teplé vody. Následně provedla návrh umístění vnitřních a vnějších jednotek a jejich vedení rozvodů. Pro navržené varianty chlazení provedla porovnání nákladů na pořízení, montáž a servis vybraných chladicích jednotek a vypočítala odhadované roční náklady na provoz chlazení. Přílohy práce obsahují také výkresovou dokumentaci umístění vnějších a vnitřních jednotek a trasy navržených rozvodů. Autorka pracovala na své bakalářské práci dlouhodobě, systematicky, iniciativně, pečlivě a pravidelně postup řešení konzultovala s vedoucím práce. Při jejím zpracování projevila zájem o danou problematiku a dostatečnou míru odborné erudice vzhledem k dosaženému stupni vzdělání. Studentka prokázala schopnost samostatné práce, splnila obsah zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šíp, Jan

Bakalářská práce slečny Terezy Křesťanové se zabývá návrhem chlazení rodinného domu. Práce je přehledně členěna do čtyř kapitol včetně úvodu a závěru. V přílohách práce jsou poté uvedeny výpočty tepelných zisků jednotlivých místností a výkresová dokumentace návrhu chlazení pro jednotlivé varianty. V první kapitole je velice přehledně popsán princip chlazení a přehled jednotlivých typů klimatizačních jednotek. V této kapitole je taktéž uveden princip a rozdělení tepelných čerpadel. Druhá kapitola se věnuje popisu rodinného domu. V této kapitole jsou uvedeny půdorysy jednotlivých podlaží domu a také parametry stavební konstrukce. Následuje kapitola věnovaná výpočtu tepelné zátěže klimatizovaných místnosti. V textu je uveden vzorový výpočet tepelné zátěže pro obývací pokoj. Výpočet pro zbylé čtyři místnosti, kde se uvažuje s chlazením, je součástí přílohy. Všechny výpočty jsou v souladu s normou ČSN 73 0548. V poslední kapitole je zhodnoceno chlazení pomocí dvou multi-splitů od firem Toshiba a Mitshubishi. Autorka vybírá vhodnou variantu chlazení s uvažováním pořizovací ceny a nákladů na provoz a údržbu zařízení. Pro chlazení rodinného domu je uvažováno i tepelné čerpadlo vzduch/voda nebo vzduch/vzduch. Práce s literaturou je na dobré úrovni. Po grafické a formální stránce je práce na velmi vysoké úrovní. Nedostatky práce se hledají jen těžko, a pokud se v práci vyskytují, jedná se spíše o formální detaily. Práci lze vytknout chybějící mezeru mezi číslicí a symbolem % (strana 19, 29) nebo formálně nesprávně zapsanou jednotku měrné tepelné kapacity (strana 37). Bakalářská práce je na velmi vysoké úrovni a zároveň splňuje veškeré náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117449