ŽALUDEK, J. Sklokeramické kompozitní biomateriály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Drdlík, Daniel

Student Jakub Žaludek ve své bakalářské práci zpracoval teoretický základ sklokeramických materiálů s důrazem na jejich složení, definoval pojem bioaktivita, metodiku výroby a možné modifikace vlastností pomocí přidaných materiálů. Dále popsal metodu slip-casting, kterou použil pro praktické řešení zadaných cílů práce. V experimentální práci se soustředil na přípravu kompozitních struktur obsahujících biosklo jako matrici a oxidovou keramiku ve formě vláken. Dosažené výsledky v uspokojivé míře diskutoval se zahraniční vědeckou literaturou a přehledně je shrnul do stručného závěru. Celkově práce obsahuje 42 referencí, což ukazuje na dostatečný přehled studenta v zadaném tématu. Jakub Žaludek svědomitě plnil zadané úkoly v laboratoři při přípravě sklokeramických materiálů a při následných měřeních a analýzách. Z dosažených teoretických i experimentálních poznatků byl schopen zformulovat přehlednou závěrečnou práci. Dle mého názoru bakalářská práce ve svém rozsahu splnila zadané cíle a v ucelené formě je předkládá čtenáři. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hadraba, Hynek

Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou skelných kompozitů zpevněných keramickými vlákny. Téma práce považuji za velmi aktuální. Práci uvádí přehledně zpracovaná literární rešerše, založená na více než 40-ti literárních zdrojích, která stručně shrnuje problematiku bioskel od jejich přípravy, přes tvarování až po jejich bioaktivitu. Práce je zpracována přehledně, ale autor se nevyhnul překlepům (kupř. chybějící citace na str. 5 dole), gramatickým chybám, ani formulačním nepřesnostem (kupř. isopropanolové suspenze vykázaly střední velikost pórů, str. 19). Mimo těchto běžných chyb však musím poukázat na chybějící informace v experimentální části, která by měla obsahovat zevrubný popis experimentu, umožňující komukoli jeho přesné opakování. Z popisu mletí suspenze není totiž příliš zřejmé, byl-li poměr suspenze ku mlecím tělesům v hmotnostním poměru, nebo v objemovém poměru, ani byl-li tento poměr 1:5, či 5:1. Má poslední výtka k práci se pak týká nekonzistentního způsobu citování literárních zdrojů (viz. kap. 12 – Literatura). Přednesené výtky nesnižují hodnotu práce, mají sloužit spíše jako zpětná vazba autorovi v jeho budoucí práci. Práce splňuje požadavky kladené na tento typ prací. Celkově hodnotím bakalářskou práci jako zdařilou a navrhuji její přijetí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117595