FRANTIŠEK, J. Návrh a realizace VoIP ústředny pro komerční využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Janovič, Filip

Student měl ve své bakalářské práci navrhnout a realizovat softwarovou VoIP ústřednu. Vzhledem na obsáhlost a náročnost vlastního řešení, byla použita už existující SW ústředna - Asterisk. Student dle zadání nainstaloval, nakonfiguroval a nastavil všechny dodatečné moduly včetne billingového. Aplikace byla odladěna, zoptimalizována pro použití konečnými uživateli v komerční sféře. Práci považuji za splněnou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Hanák, Pavel

Student Jiří František měl ve své bakalářské práci navrhnout a realizovat softwarovou VoIP ústřednu a následně vytvořit či optimalizovat uživatelské rozhraní tak, aby bylo příjemné a srozumitelné i pro běžné uživatele. Pro realizaci ústředny použil hotový programový balík Asterisk s nadstvabvou A2Billing, které stáhl z Intenretu. Dle textu práce soudím, že dokázal ústřednu nainstalovat a zprovoznit. V práci však postrádám jakýkoliv vlastní přínos studenta. V textu sice popisuje, jak použít uživatelské rozhraní dodávané s Asteriskem, avšak žádné jeho úpravy či optimalizace neprovedl. Lze tedy říci, že celá studentova činnost spočívala v instalaci hotového softwaru, jeho prostudování a vytvoření pokusných řídicích souborů. Za normálních okolností bych studentovi navrhnul hodnocení Nevyhovující/F. Protože se však touto problematikou plně nezabývám, ponechávám konečné hodnocení na posouzení komise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání F 5/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 0/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 14101