RUSŇÁK, F. Konstrukce zařízení na broušení vrtáků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kočiš, Petr

Student Filip Rusňák vytvořil zajímavý novátorský návrh zařízení pro broušení a ostření vrtáků. Na úroveň bakalářské práce je návrh vyhotoven velmi kvalitně. Na základě rešerše byl vytvořen vhodný soubor důležitých parametrů, požadovaných u nového zařízení. Při návrhu variant student právě porovnával navržené varianty, do jaké míry jsou tyto parametry koncepčními variantami plněny. Navrhl variantu, která by měla na jedno upnutí vrtáku naostřit obě ostří. Bylo by přínosné zkontrolovat v praxi, zda nebudou při ostření vznikat nečekané potíže, čehož ale z časových důvodů nemohlo být docíleno a ani to nebylo striktně vyžadováno v zadání práce. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Práce si klade za cíl rozšířit vytvořit nové řešení v oblasti ostření vrtáků v rozsahu 2-20 mm. Toho je dle průzkumu trhu opravdu docíleno. Jsou vypracovány 3 varianty, kdy dle autorova zvážení je třetí ta správná. Vrták je zde upnut do prizmatického středícího svěráku, vychýlením horizontální osy se nastaví požadovaný úhel špičky a válcový podbrus je řešen otáčením okolo vertikální osy. Vzhledem k rozsahu broušených průměrů 2-20 mm by při menších průměrech mohlo dojít k problému, že je vrták příliš krátký a dříve dojde ke kolizi přípravku s brusným kotoučem. Zvláštně je i stanoven utahovací moment čelistí, který vychází z předpokladu, že čelisti musí udržet 20 mm vrták při podmínkách obrábění. Dále je pak uvažováno zřejmě s krouticím momentem motoru a výpočty dávají větší smysl. Konstrukční řešení by po doladění několika detailů mohlo být provozuschopné. Některé díly jsou bohužel zbytečně velice obtížně vyrobitelné. Práci i přes zmíněné nedostatky hodnotím jako dobrou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 117652