HLINIČAN, J. Tenké a dopované keramické substráty pro plasmové aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Šťastný, Přemysl

Student Jan Hliničan vypracoval bakalářskou práci na téma: Tenké a dopované keramické substráty pro plasmové aplikace. Student zpracoval dané téma v rozsahu 53 stran. Práce byla vypracována s využitím 65 odborných zdrojů. Práce je logicky členěna na 2 celky. V první části se student zabývá studiem dostupné literatury a zpracovává poznatky do formy ucelené literární rešerše (celkově na 20 stranách). Rešeršní část je napsána srozumitelně a je logicky členěna. Drobné výhrady mám ke gramatice, použití interpunkčních znamének a stylistice některých částí textu. Praktická část práce se zabývá výrobou tenkých keramických substrátů z oxidu hlinitého, oxidu hořečnato-hlinitého (hořečnatého spinelu) a jejich směsí. Připravené keramické folie o tloušťce 0,3 mm byly následně použity jako dielektrické substráty pro přípravu elektrod pro plazmové výboje. V praktické části hodnotím velmi pozitivně studentův přístup k práci a jeho zručnost, kterou prokázal při přípravě keramických folií. Velmi pozitivní je schopnost studenta rychle se adaptovat na prostředí laboratoře a samostatně provádět experimenty. Zpracování experimentální práce je celkově dobré. Drobné výhrady mám, stejně jako v rešeršní části, ke gramatické a stylistické formě (použití interpunkce atp.). Výsledky provedených experimentů jsou logicky shrnuty a student z nich vyvozuje logické závěry. Výsledky uvedené v BP byly využity v běžícím GAČR projektu a přinesly cenné poznatky. Celkově je BP z mého pohledu nadprůměrná, i přes uvedené drobné nedostatky, které ovšem nemají vliv na celkovou kvalitu. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šťastná, Eva

Bakalářská práce na téma Tenké a dopované keramické substráty pro plasmové aplikace studenta Jana Hliničana na 53 stranách pojednává o materiálech vhodných pro přípravu tenkých keramických elektrod prostřednictvím tape castingu a jejich následném využití. Práce je obsahuje teoretickou i praktickou část. V rešerši student podrobně popisuje princip tape castingu, materiály typické pro elektrotechnický průmysl a vysvětluje také podstatu dielektrického výboje. V experimentální části je popsána příprava tenkých keramických pásků na bázi Al2O3 a MgAl2O4 metodou tape castingu. Je posuzován vliv hořečnatého spinelu na výslednou mikrostrukturu keramického materiálu a závislost relativní hustoty materiálu na výšce slinovací teploty a fázovém složení struktury. Je zmíněno také měření elektrických vlastností připravených struktur (permitivita, zápalné a zhášecí napětí, homogenita plazmového náboje), ale měření nebyla do doby odevzdávání závěrečných prací ještě dokončena. Po obsahové stránce dosahuje tato bakalářská práce nadprůměrné kvality. Kladně hodnotím především pečlivě zpracovanou experimentální část, do níž byly zařazeny mj. fotografie dokumentující průběh experimentů. Velkým nedostatkem práce je však velké množství překlepů, typografických, gramatických a stylistických chyb. Formálním nedostatkem je pak špatné číslování práce (už od úvodní strany) a rušivě působí také tabulky vložené formou obrázku. Z uvedených důvodů hodnotím práci známkou B (velmi dobře) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117708