BARANČÍKOVÁ, M. Příprava vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na substrátu Ti6Al4V metodou lokálního legování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Bakalářské práce Miriamy Barančíkové na téma "Příprava vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na substrátu Ti6Al4V metodou lokálního legování" je napsána na 41 textových stranách a doplněna o seznam literatury, zkratek, obrázků, tabulek a rovnic. Teoretická část práce pojednává o titanové slitině Ti6Al4V, která je zde použita jako základní materiál. Jsou diskutovány slabé tribologické vlastnosti titanových slitin. Experimentální část práce navazuje na optimalizovanou variantu zpracování komerčně čistého titanu vyvinutou v předcházejících experimentech. Pro ověření možnosti přípravy tvrdé vrstvy na slitině Ti6Al4V legováním niklem bylo nutné navrhnout novou sadu experimentů pro mapování technologických parametrů a jejich další optimalizaci. Celkem bylo připraveno 12 vzorků se třemi různými tloušťkami nanesené niklové vrstvy a přetaveno čtyřmi variantami elektronového svazku. Výsledkem jsou tvrdé vrstvy většinou s eutektoidní a eutektickou strukturou. Tyto mikrostruktury jsou v práci detailně hodnoceny s využitím vypočítaného pseudobinárního diagramu Ti6Al4V- Ni. Ačkoliv jsou experimenty v principu obdobné jako již provedené na komerčně čistém titanu, vlivem odlišného chemického složení substrátu, jiných podmínek ohřevu i ochlazení vznikají mikrostruktury, které je sice možno pojmenovat stejnými pojmy ale mají jinou morfologii. Diskuze v práci rozebírá postupně jednotlivé součásti pozorovaných mikrostruktur a navrhuje možné důvody pro odchylky od rovnovážného složení nebo předpokládané morfologie. V závěru je jednoduchou metodou vybrán jeden vzorek s nejlepší. Jedná se o vrstvu s tvrdostí 530 HV a tloušťkou 500 mikrometrů. Tato vrstva je následně podrobena tribologickému testu ukazujícím zlepšeni tribologických vlastností oproti titanové slitině bez povrchové úpravy . Práci hodnotím jako velmi dobrou, kolegyně Barančíková samostatně navrhla plán experimentů s modifikacemi tlouštěk niklu a jejich následného zpracování. Všechny vzorky sama analyzoval nebo byla při jejich analýze přítomná a získané výsledky velmi pečlivě zpracovala do předložené práce. Spolu s dalšími experimenty tak práce tvoří ucelený soubor výsledků, které je možné publikovat. Práce jistě splňuje podmínky pro VŠKP v bakalářském stupni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Havlík, Petr

Teoretická část bakalářské práce shrnuje slitiny titanu, jejich výrobu, vlastnosti a použití s rozšířením o tribologické vlastnosti zvolené slitiny. Praktická část zaměřená na přípravu vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na substrátu tvořeným slitinou Ti-6Al-4V navazuje na obdobné experimenty s čistým Ti. Získané výsledky jsou důsledně a přehledně popsány s následnou diskuzí ve které nechybí porovnání s jinými pracemi. Z tohoto porovnání vplývá, že cíle práce byly bezezbytku splněny, navíc byly rozšířeny o tribologickou zkoušku vícefázové vrstvy, která dle vybraných kritérií byla označena jako nejlepší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117714