HUSŤÁK, M. Příprava vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na titanovém substrátu metodou lokálního legování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Jan, Vít

Bakalářská práce Miroslava Husťáka na téma "Příprava vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na titanovém substrátu metodou lokálního legování" je napsána na 46 textových stranách, je doplněna o seznam literatury, zkratek, obrázků a grafů. Práce obsahuje stručnou rešeršní část, která se zaměřuje na popis Titanu a systému Ti-Ni, který je dále využit v experimentální části. Popsány jsou také technologie pro chemické ovlivňování povrchových oblastí Titanu. Experimentální část práce je založena na pilotních experimentech z roku 2017, se kterými se student seznámil ve svém prvním ročníku a na bakalářské práci tak začal pracovat již ve druhém ročníku studia. Práce se zabývá možností přípravy mikrostrukturně zpevněné vrstvy legované niklem na titanovém substrátu. Jako modelový materiál je zde použit komerčně čistý titan a pro povrchové legování je použito přetavení povrchu s nanesenou galvanickou vrstvou niklu. Původní pilotní experiment přinášel pouze velmi nehomogenní vrstvy a tak musela být navržena nová koncepce, využívající galvanické depozice niklu a následné přetavení. Návrh, realizace a optimalizace tohoto postupu je vlastním obsahem experimentální části práce. Bylo nutno zvolit vhodné parametry depozice niklu tak, aby výsledná vrstva a následné přetavení vytvořily požadovanou koncentraci niklu zvolenou dle fázového diagramu. Celkem bylo vytvořeno šest vzorků používajících jednu tloušťku niklu a několik variant přetavení. Výsledky ukazují více nebo méně homogenní vrstvy typicky s eutektoidní a eutektickou mikrostrukturou a vždy výrazně zvýšenou tvrdostí. Vrstvy jsou analyzovány a hodnoceny z hlediska mikrostrukturní, chemické homogenity a vývoje tvrdosti. Z použitých variant je vyvozeno doporučení pro nevhodnější způsob přetavení pro zvolenou tloušťku vrstvy. Experimenty jsou provedeny systematicky, dosažené výsledky srozumitelně dokumentovány a výsledná doporučení umožnila v práci pokračovat na technicky reálné slitině Ti6Al4V. Práci bych vytkl zmatené orientace vrstev na mikroskopických obrázcích, a v některých případech nevhodnou přípravu. Tento nedostatek se ale podařilo při opětovné přípravě vzorků odstranit takže pro zamýšlenou publikaci ke které by měly výsledky práce přispět již jsou k dispozici kvalitní obrazové podklady. Celkově hodnotím práci výborně, pan kolega Husťák dokázal že je schopen jak samostatné laboratorní práce, tak i plánování experimentu a na základě výsledků vyvozovat správné závěry. Práce jistě splňuje požadavky na VŠKP v bakalářském stupni a doporučuji ji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Havlík, Petr

Bakalářská práce zaměřená na „Přípravu vícefázové vrstvy na bázi Ti-Ni na titanovém substrátu metodou lokálního legování“ zahrnuje teoretický rozbor rozdělení titanových slitin, včetně popisu intermetalických fází na bázi TiNi. Jsou také shrnuty možnosti jak docílit zvýšení tvrdosti a otěruvzdornosti Ti slitin. Experimentální část je zaměřena na nanesení Ni vrstvy na komerčně čistý Ti s následným přetavením elektronovým svazkem, za účelem zvýšení daných vlastností. Hodnocení přetavených vrstev zahrnovalo hodnocení kvality výsledných vrstev, jejich chemického složení a mikrotvrdosti, včetně obsáhlé diskuze získaných výsledků. Předložená práce splňuje zadané cíle a získané výsledky posloužili jako základ pro další experimenty s nanášení Ni vrstev na Ti slitiny. Drobnou výtkou je použití malého zvětšení na přehledových fotkách výsledných vrstev, pro lepší interpretaci výsledků by bylo lepší použít také detail mikrostruktury přetavených vrstev.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117715