BURTSEV, I. Problematika Ecodesignu v oblasti obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Holub, Michal

Předložená bakalářská práce je zaměřená na problematiku Ecodesignu. Vetší část práce je věnována legislativě a nástrojům pro využíváných v rámci LCA. Oblast snižování ekologické stopy a užití efektivnějších komponent je zpracována v kapitole 7. Zde postrádám praktické příklady z průmyslových aplikací. Přitom tato kapitola měla být stěžejní částí bakalářské práce. Grafická úroveň předložené práce je velice slabá. I přes výše uvedené nedostatky práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Práce s literaturou včetně citací B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Vlastní přínos a originalita C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Splnění požadavků a cílů zadání D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Ze zadání a názvu práce je spíše znát požadavek na rešerší v oblasti energeticky efektivních komponent používaných pro stavbu obráběcích strojů. Bohužel o toto téma je v práci dosti důmyslně ukryto. Práce obsahuje obsáhlou část týkající se legislativních požadavků na tzv. udržitelný rozvoj, ale souvislost s tématem obráběcích strojů je stejná s jakýmikoliv "výrobky spojené se spotřebou energie". V práci chybí nějaké poznatky ohledně iniciativ výrobců obráběcích strojů v oblasti Ecodesignu. Zmíněná opatření na obráběcích strojích pro snížení dopadů na životní prostředí jsou často diskutabilní (například zavedení funkce automatického vypnutí hlavního vypínače). Celkově práce do problematiky zasahuje velice povrchně a současné trendy v této oblasti příliš nevystihuje. Po stránce jazyka českého je patrné, že autor není rodilým řečníkem, ale i přes tuto skutečnost je text srozumitelný, proto tuto drobnou výtku do celkového hodnocení neuvažuji. Práci hodnotím po zodpovězení doplňujících dotazů jako dostatečnou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 117947