VIK, O. Stavba-Prostor-Město "Dostavba městského bloku" [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Diplomový projekt, jehož nedílnou a určující součástí je urbanistický koncept regulace území, z kterého výsledný architektonický návrh zásadním způsobem vychází, hodnotím jako zdařilý. V celkovém hodnocení lze konstatovat kultivovanou práci, profesionální v architektonickém i grafickém zpracování. Přesto míra očekávání zajímavého výsledného návrhu je, do jisté míry, nenaplněna - v koncepční práci bych očekával větší míru odvahy a hledání nových přístupů ve zvoleném tématu. Autor tak neprodává vše, o co v průběhu vlastní práce usiloval, nicméně předloženou diplomní práci považuji za kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení B 85.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Samostatný přístup k diplomnímu projektu s lehce podceněným odhadem v časovém plánování práce.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Vašut, Štěpán

Práce dokládá schopnost autora vycházet ze širších vztahů a souvislostí a uplatňovat je v reálném projektu v daném kontextu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Řešený objekt ctí urbanistické zásady vycházející z okolí, jako jsou míra zastavěné plochy parcely, respektování uliční čáry a výšky uliční římsy. Z hlediska podlažnosti a absolutní výšky stavby je objekt nad rámec možností současného územního plánu, avšak odpovídá možné podobě využití území, viz regulační plán území zpracovaný jako předdimplomový projekt.
Architektonické řešení B Architektura objektu vychází z orientace vůči světovým stranám. Obě fasády jsou navrženy účelně. Uliční fasáda je navíc správně pojata reprezentativně, dvorní střídměji. Výraznými architektonickými prvky návrhu jsou předsazené betonové truhlíky a luxferové vnitřní atrium, které by měly pozitivně přispívat vnitřnímu klimatu domu a vnějšímu klimatu města. V projektu není přímo doloženo fungování těchto principů. Diskutabilní je především fungování vnitřního atria.
Provozní řešení B Dispoziční řešení objektu je přehledné a čitelné, řešení bytových jednotek je velkorysé. Otázkou je ekonomičnost bytového domu o čtyřech bytových jednotkách se zakladačem pro auta v podzemí a velký podíl společných domovních prostor. Zdali se (potřebná?) parkovací stání nedala v rámci regulačního plánu řešit jinou formou.
Technicko konstrukční řešení B Technicko konstrukční i materiálové řešení objektu je jasné. Nosná konstrukce objektu je přehledná a jednoduchá. Atypická technická řešení jako betonové květníky nebo vegetační plochá střecha působí věrohodně.
Formální úroveň A Grafické zpracování je na vysoké úrovni. Schémata, půdorysy apod. jsou střídmé, ale dobře čitelné. Prezentace práce jako takové dobře koresponduje s celkovou koncepcí projektu.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 116183